Πρόεδρος Βουλγαρίας: Οι Βούλγαροι δεν είναι μειοψηφία στη Βόρεια Μακεδονία, είναι ίσοι με τα άλλα έθνη


Ιούνιος 20, 2022. Ελλάδα.

«Πραγματικά σημειώνουμε πρόοδο, η αλλαγή του Συντάγματος για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έχει ήδη γίνει αποδεκτή και πρέπει πρώτα να αλλάξει το σύνταγμα και μόνο μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ.

«Τα διμερή ζητήματα θα πρέπει να τεθούν σε επίπεδο ΕΕ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Δεν πρόκειται απλώς για διμερή διαμάχη για την ιστορία, αυτά είναι ζητήματα που αφορούν τα θεμέλια της ΕΕ και μετά από πολλές συναντήσεις και παραινέσεις οι ευρωπαίοι εταίροι κατάλαβαν επιτέλους ότι η προσέγγιση για την επίλυση αυτών των ζητημάτων βρίσκεται εντός της Ευρώπης. 

Ισότητα των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας μαζί με άλλα έθνη, όχι μειονότητα, δεν έχουμε μιλήσει ποτέ για μειονότητα», δήλωσε ο Ράντεφ, ο οποίος βρίσκεται στη Λετονία, σύμφωνα με το BGNES.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση και η Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να αποφασίσουν εάν το διμερές πρωτόκολλο με τα Σκόπια προστατεύει επαρκώς το βουλγαρικό συμφέρον προκειμένου να οικοδομηθούν διαπραγματευτικές σχέσεις στη βάση του από εδώ και στο εξής. 

Αυτό είναι το κλειδί για μια δίκαιη λύση στο πρόβλημα, λέει ο Ράντεφ.


Δεν θα αρθεί το βέτο στα Σκόπια


Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή προσέγγιση του θέματος οδηγεί σε μπλοκάρισμα και αδυναμία λήψης απόφασης για τα Σκόπια. 


Σύμφωνα με τον Ράντεφ, η απόφαση πρέπει να ληφθεί από την Κυβέρνηση και τη Βουλή για την έγκρισή του και όχι το αντίστροφο.

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για άρση του βέτο, δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό τώρα. Διότι αυτό το πρωτόκολλο πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλγαρική Βουλή και από τη Βουλή της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Εάν δεν υπάρχουν σαφείς μηχανισμοί με μετρήσιμα κριτήρια, τότε αυτό δεν είναι λύση» πρόσθεσε ο Ράντεφ.

Expres.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr