«Το παράδοξο της Λιβύης: Μια πλούσια χώρα με λαό σε ακραία φτώχεια»


Διαδήλωση νέων στην Τρίπολη για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και την αναβολή των εκλογών

Ιούλιος 10, 2022. Ελλάδα.

Γαλλική έκθεση αναφέρεται στα παράδοξα που βιώνουν οι Λίβυοι, οι οποίοι ζουν στην πλουσιότερη αφρικανική χώρα από άποψη ενεργειακών αποθεμάτων και στο υψηλό επίπεδο φτώχειας,  ένα γεγονός που ώθησε στους δρόμους χιλιάδες πολιτών σε οργισμένες διαμαρτυρίες για την επιδείνωση της κατάστασης.

Η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα «Jeune Afrique» σημειώνει ότι η επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλα τα μέρη της χώρας, με φόντο διαδηλωτές που επιτίθενται και πυρπολούν τα κεντρικά γραφεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς οι εξοργισμένοι Λίβυοι θεωρούν το Κοινοβούλιο είναι μία από τις κύριες αιτίες της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στη Λιβύη.

Τα κέντρα εξουσίας απειλούνται με πυρπόληση καθώς έχουν στηθεί προσωρινά εμπόδια στους δρόμους τις πόλεις Αλ Χουμς, Αλ Σάμπχα, Αλ Ζαουίγια , Αλ Μπάιντα, Μιστράτα και Τρίπολη.


Διαμαρτυρίες για την ακύρωση των εκλογών


Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες νέοι στην Πλατεία Μαρτύρων στην πρωτεύουσα Τρίπολη ζήτησαν άμεσες εκλογές και την παραίτηση όλων των σημερινών ηγετών, είτε αυτοί κυβερνούν την Τρίπολη είτε εκπροσωπούν την αντιπολίτευση στη Σύρτη και το Τομπρούκ. 

Οι νεαροί διαδηλωτές αποτελούν μια μεγάλη ομάδα ανάλογη με τα κίτρινα γιλέκα (της Γαλλίας), μια ομάδα που δημιουργήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για την ακύρωση των προεδρικών εκλογών, στις 24 Δεκεμβρίου.

 Οικονομικά Πλεονάσματα...

 Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου υποτίθεται ότι θα ήταν ευλογία για τους Λίβυους, καθώς η τιμή του βαρελιού έσπασε ρεκόρ και πλησίασε τα 110 δολάρια το βαρέλι από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη γαλλική έκθεση, η οποία επέστρεψε στο έτος 2021 όταν η τιμή του βαρελιού ήταν μόνο 60 δολάρια και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου πέτυχε 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 6 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, που οφείλονταν στο κλείσιμο της περιοχής της «Ημισελήνου Πετρελαίου».

 Και φέτος, όλες οι προσδοκίες ήταν υποσχόμενες για την επίτευξη των ίδιων αποδόσεων, και μέχρι τα μέσα Απριλίου, η παραγωγή πετρελαίου έφτασε στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 5 ετών, σχεδόν ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, και στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, η Κεντρική Τράπεζα ήταν ικανοποιημένη με την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος που έφτασε τα 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο υπουργός Πετρελαίου Μοχάμεντ Αούν είπε ότι «το πετρέλαιο είναι ο μόνος πόρος στη χώρα και η διαχείριση του είναι πολύ κακή», σημειώνοντας ότι οι λόγοι για την απουσία μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού και την καθυστέρηση στην κατασκευή νέων διυλιστηρίων , οφείλονται σε έλλειψη πολιτικής βούλησης και κακή διαχείριση των εγκαταστάσεων.

Ο Αούν επέκρινε την ανικανότητα του ισχυρού αντιπάλου του επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου, Μουσταφά Σαναλά, ο οποίος διατηρεί τη θέση του από το 2014 με την υποστήριξη ξένων πετρελαϊκών εταιρειών, ενώ ο Σαναλά κατηγόρησε τον υπουργό ότι στέρησε από την National Oil Corporation το 90% τις επενδυτικές του ανάγκες.

alwasat.ly

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr