Λαβρόφ: Πολεμικά πλοία της Ρωσίας και της Τουρκίας θα συνοδεύουν τα ουκρανικά πλοία σιτηρών μέχρι τον Βόσπορο


Ιούλιος 24, 2022. Ελλάδα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα συνοδέψουν πλοία που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας στον Βόσπορο μόλις ξαναρχίσουν οι μεταφορές σιτηρών με «ναυτικές δυνάμεις», αναφέρει το CNN Arabic.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι «θα καθοριστεί κι ένας άλλος συμμετέχων» που θα συνοδεύει τα πλοία που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών,  Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, Κάιρο: «Η Ουκρανία καθαρίζει νάρκες, επιτρέποντας στα πλοία να εξέλθουν στην ανοιχτή θάλασσα, η Ρωσία και η Τουρκία, με έναν άλλο συμμετέχοντα, που θα καθοριστεί, θα συνοδεύουν τις νηοπομπές μέχρι το Στενό του Βοσπόρου.

Ο Λαβρόφ δήλωσε, επίσης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι: «Θα πρέπει να είναι εγγυημένο ότι οι Ουκρανοί θα καθαρίσουν τα χωρικά τους ύδατα και θα επιτρέψουν στα πλοία να φύγουν από εκεί, και κατά τη διέλευσή τους στην ανοιχτή θάλασσα, η Ρωσία και η Τουρκία θα εγγυηθούν ασφάλεια με τις ναυτικές τους δυνάμεις».

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Ο συντονισμός μεταξύ των αρχών συνεχίζεται για να ξεκινήσει το πρώτο πλοίο φορτωμένο με σιτηρά που θα αποπλεύσει από τα ουκρανικά λιμάνια το συντομότερο δυνατό».

Την Παρασκευή, η ουκρανική κυβέρνηση προειδοποίησε τη Ρωσία για τυχόν προκλήσεις. «Δεν υπάρχει καμία μεταφορική συνοδεία από ρωσικά πλοία και κανένας Ρώσος εκπρόσωπος στα λιμάνια μας», ανέφερε στο Twitter ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, σύμβουλος του επιτελάρχη του Ουκρανού προέδρου.

Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν να επιτρέψουν την επανέναρξη των ζωτικών εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, μια σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία με στόχο την άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε την Παρασκευή, τα πλοία με σιτηρά θα πλεύσουν μέσω ασφαλούς περάσματος στη Μαύρη Θάλασσα υπό την επίβλεψη Ουκρανών πλοιάρχων και στη συνέχεια θα περάσουν από το Στενό του Βοσπόρου προκειμένου να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές.

arabic.cnn.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr