Ο Λαβρόφ στο Κάιρο: Η Δύση αρνήθηκε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες μας για την επέκταση του ΝΑΤΟ


«Λαβρόφ: Η Δύση αρνήθηκε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες μας για την επέκταση του ΝΑΤΟ»

 

Ιούλιος 24, 2022. Ελλάδα.

Κάιρο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε την Κυριακή στον Αραβικό Σύνδεσμο στο Κάιρο για τους λόγους που ώθησαν τη χώρα του να ξεκινήσει τη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «η Δύση αρνήθηκε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Μόσχας για την επέκταση του ΝΑΤΟ».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «για το ενδιαφέρον που έδειξε ο Σύνδεσμος των Αραβικών Κρατών, «την υπεύθυνη και ισορροπημένη θέση των κρατών μελών και των ηγετών του. Τον Απρίλιο, συναντήσαμε μια ομάδα που εκπροσωπούσε τον Σύνδεσμο και είχαμε γόνιμη συζήτηση και είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε διάλογο με τους Άραβες και δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε».

Και συνέχισε: «Εξηγήσαμε τους λόγους που μας έκαναν να ξεκινήσουμε τη στρατιωτική επιχείρηση. Ήρθε μετά από χρόνια παραμέλησης που αντιμετωπίσαμε και είχαμε θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλειά μας, ξεκινώντας από την επέκταση του ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από αυτές τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στη Σοβιετική Ένωση, παρότρυναν τις χώρες της  πρώην Ένωσης να προσχωρήσουν σε αυτό» 

«Η Ουκρανία επιλέχθηκε να είναι αντιρωσική, έλαβε όπλα (από τη Δύση) και σχεδιάστηκε να χτιστούν χερσαίες και θαλάσσιες στρατιωτικές βάσεις στην Ουκρανία», είπε ο Λαβρόφ.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε αυτό που περιέγραψε ως «πραξικόπημα του 2014» στην Ουκρανία, λέγοντας: «Οι δράστες αυτού του πραξικοπήματος το 2014 δεν κλήθηκαν να πειθαρχήσουν από τη Δύση, αλλά μάλλον τους υποστήριξαν, και όταν πήραν την εξουσία, αυτοί που ανατράπηκε ανακοίνωσε την πρόθεσή τους να αφαιρέσει τη ρωσική γλώσσα από την Ουκρανία και έστειλε ένοπλους άνδρες να εισβάλουν στα σπίτια των ρωσόφωνων στην Κριμαία, γνωρίζοντας ότι υπάρχει δημοψήφισμα εκεί και ο πληθυσμός επέλεξε να ενταχθεί στη Ρωσία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε: «Όταν ανέλαβαν την εξουσία, παραβίασαν τη συμφωνία με τη Ρωσία και αντί να καταφύγουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, γύρισαν και πήγαν στην πλατεία με τους διαδηλωτές και ανακοίνωσαν περήφανα ότι ίδρυσαν την κυβέρνηση των νικητών, και αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν τους υποστηρίζουν είναι χαμένοι, και αυτός δεν είναι τρόπος να κηρύξουμε εθνική ειρήνη».

Και συνέχισε: «Αργότερα, τα εδάφη στην Ουκρανία που δεν δέχτηκαν το πραξικόπημα, οι κάτοικοί τους εγκαταλείφθηκαν και αποκαλούνταν τρομοκράτες, και βομβαρδίστηκαν με πυραύλους και αεροπλάνα, και έτσι άρχισε ο πόλεμος, και μπορέσαμε να τον σταματήσουμε το 2015 μέσω οι συμφωνίες του Μινσκ».

Ο Λαβρόφ συνέχισε μιλώντας για τις συμφωνίες του Μινσκ, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι τις παραβιάζει και είπε: «Είπαμε ότι θα σεβαστούμε αυτή τη συμφωνία και δεν ζητήσαμε πολλά. Η ρωσική γλώσσα μιλιέται από πολλές μειονότητες στην Ουκρανία και την τοπική αστυνομία, και έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν τα συνοριακά σημεία ελέγχου και να ελέγχουν την ασφάλεια μεταξύ της Ουκρανίας και άλλων χωρών, και αυτό, κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με τη Σερβία».

 

Επεσήμανε επίσης ότι «υπήρξε επιδείνωση στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, και γενικά υπήρξε παρεμπόδιση της κίνησης και αντί να επικοινωνήσουν μαζί τους (η Ουκρανία) μέσω διαλόγου, όπως ορίζεται στη Συμφωνία του Μινσκ, αρνήθηκε να συναντηθούν και οι ηγέτες της είπαν ότι όλα πρέπει να είναι σε διαφορετική μορφή, σε αντίθεση με ό,τι ήταν στη Συμφωνία του Μινσκ,  να γίνει, δηλαδή,  ένας άμεσος διάλογος».

Και συνέχισε: «Ως εκ τούτου, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, δεν θέλησαν να επιμείνουν στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έδωσαν, μέχρι να εφαρμοστούν, και για άλλη μια φορά, κάτι σαν αυτό που έγινε με τη Σερβία».

Τόνισε επίσης ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά της απειλώντας την ασφάλεια μιας άλλης χώρας».


Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr