Βρετανός πρωθυπουργός: «Οι Τούρκοι είναι απαραίτητοι στην επισιτιστική κρίση»


Ιούλιος 5, 2022. Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι εάν δεν μπορεί να γίνει η μεταφορά σιτηρών μέσω του Βοσπόρου, θα πρέπει να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές διαδρομές, συμπεριλαμβανομένου του Δούναβη, προκειμένου να εξαχθούν τα σιτηρά που έχει παγιδευτεί στην Ουκρανία, γράφει η τουρκική Sozcu.

«Οι Τούρκοι βρίσκονται σε μια απολύτως απαραίτητη  γεωγραφική θέση για να επιλύσουμε αυτήν την κατάσταση», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο. Κάνουν το καλύτερό τους. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία των Ρώσων να αφήσουν το σιτάρι να βγει έξω», είπε.

«Αν δεν είναι δια θαλάσσης, αν δεν πρόκειται να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα Στενά, πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές διαδρομές για να πάρουμε σιτηρά από την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι το ρωσικό πλοίο Zhibek Zholy, που φέρεται να μετέφερε κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, σταμάτησε ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας και οι ισχυρισμοί διερευνήθηκαν σχολαστικά.

Αντί να εξαχθούν μεγάλες ποσότητες από τον Εύξεινο Πόντο με νηοπομπές, ο Τζόνσον είπε επίσης ότι διερευνούμε την πιθανότητα να προσπαθήσουμε να εξαχθεί το σιτάρι χωρίζοντάς το σε μικρότερες ποσότητες μέσω του ποταμού, ειδικά του Δούναβη, ή τουλάχιστον σιδηροδρομικώς.

sozcu.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr