Γερμανία: Ο Επίτροπος για τον Αντισημιτισμό επικρίνει τον πρέσβη της Ουκρανίας

 


Ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία Άντριι Μέλνικ

Ιούλιος 4, 2022. Ελλάδα.

Συνεχίζεται η συζήτηση για τις δηλώσεις του Ουκρανού πρέσβη στη Γερμανία , Άντριι Μέλνικ , για τον αμφιλεγόμενο εθνικιστή Στέπαν Μπαντέρα. Ως εκ τούτου, ο Επίτροπος Αντισημιτισμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, Φέλιξ Κλάιν, κάλεσε την Ουκρανία να ενταχθεί στη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA).

Ο λόγος είναι οι δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στη Γερμανία, Άντριι Μέλνικ, για τον πρώην  εθνικιστή Ουκρανού ηγέτη Στέπαν Μπαντέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε από πράκτορα της KGB στο Μόναχο το 1959. 

«Αυτός ο διακυβερνητικός οργανισμός είναι το κατάλληλο φόρουμ στο οποίο τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Μέλνικ μπορούν να συζητηθούν με διεθνώς διαφοροποιημένο τρόπο», είπε ο Κλάιν στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

 


Η Ουκρανία ήταν μέχρι στιγμής απρόθυμη να ενταχθεί Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA). «Η συζήτηση που πυροδότησε ο Πρέσβης Μέλνικ θα πρέπει να μας παρακινήσει να ζητήσουμε την εισαγωγή το συντομότερο δυνατόν», είπε.

Ο αμφιλεγόμενος ρόλος του Μπαντέρα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Εθνικιστές παρτιζάνοι από τη δυτική Ουκρανία ήταν υπεύθυνοι για απελάσεις με εθνικά κίνητρα το 1943, στις οποίες δολοφονήθηκαν δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί πολίτες. 

Ο ηγέτης τους Μπαντέρα φυλακίστηκε ο ίδιος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σαχσενχάουζεν, αλλά θεωρείται ιδεολογικά υπεύθυνος για τα εγκλήματα.

Ο Μπαντέρα θεωρείται εθνικός ήρωας στην Ουκρανία, εν μέρει λόγω του αγώνα του για την ανεξαρτησία της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση.  Άλλοι τον βλέπουν ως φασίστα και εγκληματία πολέμου που συνεργάστηκε με τους εθνικοσοσιαλιστές.

Ο ίδιος ο Μέλνικ θεωρείται οπαδός του Μπαντέρα. Σε συνέντευξή του, ο πρέσβης είπε: «Ο Μπαντέρα δεν έκανε μαζικές δολοφονίες Εβραίων και Πολωνών. Δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό».

Ο Επίτροπος για τον αντισημιτισμό Klein είπε ότι βρίσκει τα σχόλια του Melnyk προβληματικά. Τροφοδοτούν τη ρωσική αφήγηση στην τρέχουσα σύγκρουση και τείνουν να προκαλούν διχασμό και παρεξήγηση μεταξύ των φιλικών κρατών».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τον Αντισημιτισμό, Κλάιν, δήλωσε ότι βρίσκει τα σχόλια του Μέλινικ προβληματικά. «Τροφοδοτούν τη ρωσική αφήγηση στην τρέχουσα σύγκρουση και τείνουν να προκαλούν διχασμό και παρεξήγηση μεταξύ των φιλικών κρατών», γράφει το γερμανικό δημοσίευμα.

spiegel.de

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr