Η Τουρκία πιέζει την Αρμενία να υπογράψει έγγραφο ότι το Αρτσάχ είναι μέρος της επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν


Ιούλιος 18, 2022. Ελλάδα.

Ερεβάν.

 Μέσω των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην Αρμενία, ώστε το Ερεβάν να υπογράψει ένα έγγραφο που αναφέρει ότι το Αρτσάχ είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό δήλωσε ο τουρκολόγος Ρούμπεν Σαφραστιάν  σε συνέντευξή του στα Αρμενικά Νέα -News.am.

«Αξιολογώ αυτές τις διμερείς συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί ως την αρχή ενός νέου σταδίου, νομίζω ότι αυτό το στάδιο πρέπει να ονομαστεί το στάδιο των μικρών βημάτων. Η πρωτοβουλία για μετάβαση στο δεύτερο στάδιο προέρχεται από την Τουρκία. Η Τουρκία έχει δύο στόχους.

Πρώτον, προτείνοντας μια φάση μικρών βημάτων, η Τουρκία θέλει να παραμείνει η Αρμενία στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για να δείξει ότι υπάρχει δυναμική στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

 Δεύτερον, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με την Αρμενία, η Τουρκία δεν λύνει το πρόβλημα του ανοίγματος των συνόρων ή της δημιουργίας διπλωματικών σχέσεων, γιατί αυτό είναι ένα δευτερεύον ζήτημα, η προτεραιότητα της Άγκυρας είναι να ασκήσει πίεση στο Ερεβάν να υπογράψει ένα έγγραφο που να αναφέρει ότι το Αρτσάχ (πρώην Ναγκόρνο Καραμπάχ) θα ορίζεται ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. 

Νομίζω ότι στην παρούσα φάση η Τουρκία λύνει αυτό το πρόβλημα και νομίζω ότι θα προσπαθήσει να επεκτείνει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης όσο το δυνατόν περισσότερο και θα συμπέσει με τη διαπραγματευτική διαδικασία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για να ασκείται συνεχής πίεση στην Αρμενία», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει συγκεκριμένους γεωπολιτικούς υπολογισμούς, ειδικότερα, είναι σημαντικό η Τουρκία να δείξει στις ΗΠΑ ότι προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Αρμενία.

«Η Τουρκία λύνει επίσης περιφερειακά προβλήματα που σχετίζονται με τη γεωπολιτική της θέση στην περιοχή μας. 

Η διαπραγματευτική διαδικασία είναι σημαντική για αυτήν με την έννοια ότι εμπλέκει την Αρμενία στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και ως εκ τούτου αρχίζει σταδιακά να αποδυναμώνει την επιρροή της Ρωσίας τόσο στην περιοχή όσο και στην Αρμενία.

 Φυσικά, η Τουρκία θα ήθελε να έχει ανοιχτά σύνορα με την Αρμενία, αλλά θα απαιτήσει αμοιβή για αυτό», τόνισε ο εμπειρογνώμονας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr