Βούλγαρος υποναύαρχος: Παρασύρθηκαν ελάχιστες θαλάσσιες νάρκες της Ουκρανίας


Ιούλιος 15, 2022. Ελλάδα.

Σόφια.

Ο υποναύαρχος  Κίριλ Μιχαήλοφ, Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων, σε συνέντευξη βουλγαρικό ραδιόφωνο ‘Fokus’ αναφέρθηκε στις θαλάσσιες νάρκες που εξουδετερώθηκαν στα χωρικά ύδατα της Βουλγαρίας.



«Η τελευταία νάρκη που εξουδετέρωσε το Πολεμικό Ναυτικό ήταν στις 12 Ιουλίου. Ήταν μια ιστορική νάρκη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Την ανακάλυψε ένας δύτης 500 μέτρα από το νησί  του Αγίου Κύρικου στη Σωζόπολη. Ενημερωθήκαμε έγκαιρα, και κάναμε αναγνώριση και η νάρκη καταστράφηκε επί τόπου. Τέτοιες ιστορικές νάρκες όπως τις λέμε, ανακαλύπτονται περιοδικά είτε από ψαράδες στις αλιευτικές τους δραστηριότητες στη θάλασσα, είτε ξεβράζονται κάπου στην ακτή. 

Πρόκειται για παλιές νάρκες από την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είχαμε ακόμη και περιπτώσεις ακόμη παλαιότερων ναρκών. Αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται.  Συνήθως έχουμε 3-4 τέτοιες περιπτώσεις το χρόνο.

 

Ο κίνδυνος από τις θαλάσσιες νάρκες της Ουκρανίας



Τα ναρκοπέδια συνεχίζουν να αποτελούν αποτελεσματικό εργαλείο στον ναυτικό πόλεμο και χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Οι νάρκες που έχουν τοποθετηθεί στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας για την προστασία των ουκρανικών ακτών είναι κυρίως νάρκες κατά της αποβίβασης τύπου ΝΑΜ και μικρότερες νάρκες. 

Από αυτόν τον τύπο ναρκών, 5 έχουν βρεθεί και καταστραφεί μέχρι στιγμής, με 3 ναρκοθετημένες σε τουρκικούς θαλάσσιους χώρους, μία στη Ρουμανία και η τελευταία νάρκη που καταστράφηκε ήταν σε βουλγαρικούς θαλάσσιους χώρους - αυτή είναι η νάρκη που καταστρέψαμε στις 30 Ιουνίου, περίπου 27 ναυτικά μίλια από τις εκβολές του ποταμού Καμχιά με ανατολική κατεύθυνση.

  Αυτές οι νάρκες είναι απίθανο να φτάσουν στην ακτή, καθώς τα ρεύματα που τις μεταφέρουν σε περίπτωση που απομακρυνθούν από τις θέσεις ναρκών λόγω θυελλωδών καιρικών συνθηκών, περνούν σχετικά μακριά από τις βουλγαρικές ακτές. 

Το πλησιέστερο μέρος όπου περνούν αυτά τα ορυχεία, είναι περίπου 1 μίλι ανατολικά της Καλιάκρα, μετά πηγαίνουν περίπου 20-30 μίλια ανατολικά της Βάρνας και του Μπουργκάς, και στη συνέχεια στο νότιο τμήμα των βουλγαρικών θαλάσσιων χώρων, γύρω από το Ρέζοβο, βρίσκονται πάλι περίπου 5 μίλια. 

Όλες οι νάρκες που έχουν μέχρι τώρα ανακαλυφθεί ακολουθούν λίγο πολύ αυτήν την κύρια πορεία κίνησης και έχουν βρεθεί σε αυτή τη ζώνη που σχηματίζει το ρεύμα.

 Αυτό λοιπόν επιβεβαιώνεται και από τα γεγονότα. 

Όπως είπε, οι θαλάσσιες νάρκες τύπου ΥΜ έχουν 20 κιλά εκρηκτικής ουσίας, έχουν διάμετρο 40-50 εκατοστά, άρα δεν είναι μεγάλες.

«Θεωρείται απαραίτητο, όταν γίνει αντιληπτή μια θαλάσσια νάρκη να αναφέρεστε στον αριθμό 112 και από εκεί οι πληροφορίες θα έρθουν στο πολεμικό ναυτικό. Η πρώτη μέριμνά μας είναι να σταλεί στο σημείο που εντοπίστηκε η νάρκη, ελικόπτερο για να ερευνήσει το περιστατικό».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr