Ιράκ: Προετοιμασία για διαδήλωση δύο εκατομμυρίων την Παρασκευή


Αύγουστος 3, 2022. Ελλάδα.

Βαγδάτη.

Οι υποστηρικτές του κινήματος του Μουκτάντα αλ Σάντρ (Σαδριστές) ετοιμάζονται για διαμαρτυρία κατά την προσευχή της Παρασκευής.

Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολιτικού αδιεξόδου στο Ιράκ, οι οπαδοί του κινήματος των Σαδριστών συνεχίζουν την κατάληψη του ιρακινού κοινοβουλίου για πέμπτη συνεχή ημέρα.

Οι διαδηλωτές ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν ένα «εκατομμύριο προσευχές» την ερχόμενη Παρασκευή στην πλατεία Μεγάλων Εορτασμών εντός της Πράσινης Ζώνης.

Την Τετάρτη, η Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, για το Ιράκ, κάλεσε σε εθνικό διάλογο, θεωρώντας ότι είναι η πιο αποτελεσματική διέξοδος από την πολιτική κρίση στη χώρα.

Η αποστολή πρόσθεσε, σε δήλωσή της, ότι ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των ιρακινών μερών έχει καταστεί πιο αναγκαίος από ποτέ.

Ο Μουκτάντα αλ Σάντρ κάλεσε τους διαδηλωτές «να εκκενώσουν το κτίριο του κοινοβουλίου και να γυρίσουν σε καθιστική διαμαρτυρία μέσα και γύρω από το κοινοβούλιο, προσθέτοντας: Εάν υπάρχουν άλλα μέρη όπου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η καθιστική πορεία, οδηγίες θα έρθουν σε εσάς διαδοχικά».

Σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε ο ηγέτης του Σαδριστικού κινήματος, Σάλεχ Μουχάμαντ αλ Ιράκι, ο αλ Σαντρ τόνισε την Τρίτη ότι «η πραγματοποίηση της καθιστικής διαμαρτυρίας είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη των αιτημάτων σας και η καθιστική στάση πρέπει να οργανώνεται με τη μορφή γευμάτων και σε συγκεκριμένες ώρες».

Και κατέληξε λέγοντας: «Βρισκόμαστε στη διαδικασία συγκρότησης επιτροπής από τους διαδηλωτές για να διαχειριστούμε και να οργανώσουμε τις διαδηλώσεις και να φροντίσουμε για όλα τα απαραίτητα».

Η ανοιχτή κατάληψη των υποστηρικτών του κινήματος των Σαδριστών στο Ιράκ συνεχίζεται εντός του κτιρίου του κοινοβουλίου αφού οι διαδηλωτές πήραν τον έλεγχο της έδρας της νομοθετικής αρχής.

Οι υποστηρικτές του Σαντρ είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, το Σάββατο, πριν εισβάλουν στην βαριά οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη που στεγάζει το κτίριο του κοινοβουλίου, εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας, 125 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Οι υποστηρικτές του Αλ Σαντρ διαμαρτύρονται για τη συνεχιζόμενη έκκληση των δυνάμεων του λεγόμενου «συντονιστικού πλαισίου», πιστών στο κοινοβούλιο του Ιράκ να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας και να αναθέσει στον υποψήφιο Μουχάμαντ Σίαα αλ Σουντάνι Muhammad να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, καθώς συνεχίζονται οι εκκλήσεις για ηρεμία και διάλογο από διάφορα διεθνή και ιρακινά πολιτικά κόμματα.

 Μέσα σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, οι οπαδοί του Σάντρ προετοιμάζονται για μια εκδήλωση δύο εκατομμυρίων, καταλήγει το αιγυπτιακό δημοσίευμα.

 

Al alam al youm

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr