Η Βουλγαρία χρηματοδοτεί βουλγαρικούς συλλόγους σε Σκόπια και άλλες χώρες


Αύγουστος 20, 2022. Ελλάδα.

Η Βουλγαρία υποστηρίζει οικονομικά με 800.000 λέβα τις βουλγαρικές κοινότητες στο εξωτερικό. Οι πρόσθετες δαπάνες περιλαμβάνονται ήδη στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών για φέτος, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Με τα 800 χιλιάδες λέβα ( 400 χιλιάδες ευρώ) που διατέθηκαν από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας για φέτος, αφορούν δραστηριότητες βουλγαρικών οργανώσεων σε Αλβανία, Σερβία, Κόσοβο, Ουκρανία, Μολδαβία, καθώς και σε πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με βουλγαρική αυτογνωσία οι οποίοι θα υποστηριχτούν, σύμφωνα το BNR.bg.

Τα κονδύλια, όπως αναφέρθηκε, προορίζονται για την υλοποίηση ενός τετραετούς προγράμματος έργου για την υποστήριξη των οργανώσεων των βουλγαρικών κοινοτήτων στις έξι χώρες.

«Το πρόγραμμα διαρκεί έως το 2024 και θα χρηματοδοτήσει έργα από διάφορους τομείς, η βάση των οποίων είναι η διατήρηση του βουλγαρικού πολιτισμού και αυτογνωσίας, η εκλαΐκευση τους στο εξωτερικό, καθώς και η φροντίδα για την τοπική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, η υποστήριξη της βουλγαρικής γλώσσας. στο εξωτερικό και μετάδοση υλικού μέσων ενημέρωσης στη βουλγαρική γλώσσα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίν Κοντζάμπασεφ.

«Οι οργανώσεις μας στο εξωτερικό, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια, πρέπει να υποβάλουν αίτηση με τα έργα τους, αυτά τα έργα αποστέλλονται στη Σόφια μέσω των διπλωματικών μας αποστολών, υπάρχει μια ειδικά δημιουργημένη επιτροπή που τα εξετάζει πολύ διεξοδικά και υπάρχουν τουλάχιστον 20 κριτήρια που πρέπει να πληρωθούν. Μετά την έγκριση μεταφέρεται ένα μέρος των χρημάτων για να ξεκινήσει το ίδιο το έργο. Μετά την ολοκλήρωση του έργου η θεματική επιτροπή το επανεξετάζει αναλυτικά και μετά την έγκριση του έργου καταβάλλονται τα υπόλοιπα χρήματα », εξήγησε ο Βούλγαρος αναπληρωτής υπουργός.

press24.mk, expres.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr