Οι Σέρβοι Κοσσυφοπεδίου απειλούν να αποχωρήσουν από τους θεσμούς της Πρίστινα


Αύγουστος 24, 2022. Ελλάδα.

 

Οι Σύμβουλοι από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο σε κοινή σύνοδο στο Ζβετσάν εξέφρασαν την
την υποστήριξη στον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να βρει μια συμβιβαστική, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση τις επόμενες επτά ημέρες στο πρόβλημα των πινακίδων κυκλοφορίας και τις ταυτότητες μέσω του διαλόγου, σύμφωνα με τα συμφέροντα των πολιτών σερβικής υπηκοότητας, διατηρώντας παράλληλα την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο, γράφει η σερβική Politika.

Στο έγγραφο, οι σύμβουλοι των δήμων Βόρειας Μιτρόβιτσας, Ζβετσάν, Λεποσάβιτς και Ζούπιν Πότοκ  απαιτούν να σχηματιστεί η Ένωση Σερβικών Δήμων το συντομότερο δυνατό και χωρίς καμία καθυστέρηση, όπως ορίζεται από τις συμφωνίες των Βρυξελλών.

Γιατί, όπως έχει επισημανθεί, «αυτή είναι η ανάγκη του σερβικού λαού για την προστασία των συλλογικών μας δικαιωμάτων και υπενθυμίζεται ότι έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια και ότι ο σερβικός λαός δεν δέχεται καμία καθυστέρηση σε αυτή τη διαδικασία, την οποία εγγυάται η Ευρωπαϊκή Ένωση».


Οι σύμβουλοι ανακοίνωσαν ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμβιβαστική λύση, οι Σέρβοι πολιτικοί εκπρόσωποι, μαζί με όλους τους συμπατριώτες τους, θα ξεκινήσουν τη διαδικασία αποχώρησης από όλους τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από κεντρικούς και τοπικούς θεσμούς και τελειώνοντας με το δικαστήριο, εισαγγελία, αστυνομία και όλα τα άλλα θεσμικά όργανα που διαλύουν πλήρως τη διαδικασία των Βρυξελλών.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι η πολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας συζητήθηκε στη σύνοδο «κυρίως σε σχέση με τις μονομερείς κινήσεις των κεντρικών αρχών από την Πρίστινα, που απειλούν τα βασικά ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα του σερβικού λαού, παραβιάζουν οριστικά τη Συμφωνία των Βρυξελλών, εμποδίζουν η συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, παραβιάζουν όλες τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr