Στη Μόσχα ο ΥΠΕΞ Συρίας: Οι όροι και προϋποθέσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία


Αύγουστος 24, 2022. Ελλάδα.

Μόσχα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Ομογενών της Συρίας, Φαϊζάλ Μικντάντ, επιβεβαίωσε χθες ότι υπάρχουν υποχρεώσεις που πρέπει να αναλάβει η Τουρκία και ότι αυτές θα πρέπει να γίνουν με βάση το σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών, προκειμένου οι σχέσεις των δύο χωρών να επανέλθουν όπως ήταν πριν από την έναρξη του τρομοκρατικού πολέμου στη Συρία.


Να αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός


 Διευκρίνισε ότι αυτά τα δικαιώματα είναι ο τερματισμός της κατοχής, η διακοπή της υποστήριξης της τρομοκρατίας και η μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και η επίλυση των προβλημάτων νερού μεταξύ των δύο χωρών, θεωρώντας ότι αυτό συνιστά προοίμιο για την αποκατάσταση των σχέσεων όπως ήταν.

Ο Μικντάντ, ο οποίος μίλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα μετά από τη συνάντηση μεταξύ τους, είπε:

 «Κατά τη διάρκεια συνόδου μακρών και εις βάθος συζητήσεων, συζητήσαμε τις στρατηγικές μας σχέσεις και τις θέσεις των δύο μας φίλων χωρών στο επίπεδο της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών και όπως όλοι γνωρίζουν».

 Οι σχέσεις Συρίας-Ρωσίας είναι στρατηγικές, ιστορικές, σταθερές και βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τα κοινά συμφέροντα, στην έκφραση της βούλησης των λαών των δύο χωρών να δημιουργήσουν τις καλύτερες σχέσεις.

Εξήγησε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης στη στήριξη που παρέχει η Ρωσία στη Συρία σε όλους τους τομείς παρά τον οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει η Δύση στις δύο χώρες, και απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από ορισμένες χώρες που δεν ντρέπονται να ανακοινώσουν την υποστήριξή τους σε αυτούς τους οργανισμούς, επισημαίνοντας ότι η ενεργοποίηση της Μικτής Επιτροπής Συρίας - Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων των δύο χωρών με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Μικντάντ επιβεβαίωσε την πλήρη εμπιστοσύνη της Συρίας στους Ρώσους και Ιρανούς φίλους, καθώς οι Πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ιμπραήμ Ραΐσι, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των εγγυητριών κρατών της Αστάνα στην Τεχεράνη, έπαιξαν έναν ρόλο που επιδεικνύει σοφία και κοινή προθυμία να τερματιστεί η επεμβάσεις που πραγματοποιούνται από δυνάμεις που πρέπει να σέβονται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, υποδεικνύοντας ότι η δήλωση κορυφής ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις φιλοδοξίες της Συρίας επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στην κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική της ακεραιότητα, απορρίπτοντας οποιεσδήποτε αυτονομιστικές κινήσεις και καταδικάζοντας την ισραηλινή επιθετικότητα.

 

Προσπάθειες 'συμφιλίωσης' με την Τουρκία

 

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην Τουρκία, δήλωσε:

 «Τονίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Ρωσία και το Ιράν για τη συμφιλίωση των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα τονίζουμε ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούμε αυτούς που υποστηρίζουν και υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Και όταν καταλήξουμε σε μια τέτοια λύση, θα είναι προς το συμφέρον της Συρίας και της Τουρκίας, και αυτό αποτελεί προοίμιο για την αποκατάσταση των σχέσεων σε αυτό που ήταν πριν από την έναρξη του τρομοκρατικού πολέμου στη Συρία».

Al Watan.sy

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr