Πενταρόφσκι: «Για εκβουλγαρισμό φοβούνται μόνο όσοι έχουν ρευστή εθνική συνείδηση»



Σεπτέμβριος 18, 2022. Ελλάδα.

 «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, θα έρθει στη Σόφια την 1η Οκτωβρίου για το άνοιγμα της γραμμής διασύνδεσης μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, στην οποία έχουν προσκληθεί άλλοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί από την περιοχή, και αυτό θα είναι απόδειξη ότι η

Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως καλός γείτονας στην αλληλοβοήθεια, ακόμη και σε προβλήματα», όπως είπε ο Πενταρόφσκι στηνTV 24 - γράφει η βουλγαρική dnes.dir.bg.

Σχετικά με το θέμα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας σε χαμηλότερες τιμές, είχε τέσσερις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και μέχρι τώρα η βουλγαρική υπηρεσιακή κυβέρνηση ήταν συνεργάσιμη, είπε ο Πενταρόφσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και ο ίδιος θα ψήφιζε το ερώτημα «Είστε υπέρ ή κατά της ένταξης στην ΕΕ», αλλά όρισε την πρόταση του VMRO-DPMNE ως ερώτηση σχετικά με τον τερματισμό του Επικυρωτικού Νόμου της Συνθήκης Φιλίας και Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, ως «ομιχλώδης» επιλογή.

«Μόνο οι ‘Μακεδόνες’ με κλονισμένη αυτοσυνείδηση φοβούνται τον εκβουλγαρισμό ή ισχυρίζονται ότι αυτό θα συμβεί. Είναι προσβλητικό να ισχυρίζεται κανείς ότι μέσω ενός πρωτοκόλλου, μέσω μιας συνθήκης, μέσω μηχανισμών ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θα γίνουμε Βούλγαροι. Αυτό το πνεύμα δήθεν εκβουλγαρισμού εφευρέθηκε από την αντιπολίτευση για να τρομάξει τον ‘μακεδονικό’ λαό. Δεν υπάρχει λόγος να το φοβόμαστε αυτό, δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνουμε Βούλγαροι μέσω των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων», είπε ο Πενταρόφσκι.


Σχετικά με τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στα Σκόπια για το εάν ο Πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι αντέδρασε σωστά απορρίπτοντας την ιδέα του VMRO-DPMNE για δημοψήφισμα ως αντισυνταγματική, ο Πενταρόφσκι δήλωσε ότι το σύνταγμα είναι ισχυρότερο από κάθε νόμο, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για τα δημοψηφίσματα και τις πολιτικές πρωτοβουλίες.

«Η συμπερίληψη των Βουλγάρων στο προοίμιο του συντάγματος θα επιβεβαιώσει άμεσα ότι υπάρχει ‘μακεδονικό έθνος’, λαός και γλώσσα. Αυτό θα απορρίψει άμεσα τους ισχυρισμούς "ένας λαός σε δύο κράτη"», είπε ο Πενταρόφσκι, διευκρινίζοντας ότι η αλλαγή του συντάγματος θα πρέπει να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες, αλλά η χώρα πρέπει να επικεντρωθεί στο κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr