Ισραηλινή πυραυλική ασπίδα τοποθετήθηκε στα Ηνωμένα Εμιράτα

 


Οκτώβριος 29, 2022. Ελλάδα.

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αναπτύξει τουλάχιστον δύο ισραηλινά αμυντικά συστήματα στην επικράτειά τους.

 Τα ΗΑΕ είναι εξοπλισμένα με αυτά τα συστήματα για να προστατευθούν από τους πυραύλους και τα drones της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Νέες δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου δείχνουν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέπτυξαν το σύστημα αεράμυνας Barak 8 κοντά στην αεροπορική βάση Al-Dhafra στα νότια του Άμπου Ντάμπι.

Τα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί σχετίζονται με τη μεγάλη σύμβαση των ΗΑΕ με το Ισραήλ, η οποία έχει αναπτυχθεί για την προστασία ευαίσθητων τοποθεσιών που έχουν προηγουμένως δεχθεί επίθεση από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ανταρτών Χούτι της Υεμένης.

Στις δημοσιευμένες εικόνες φαίνονται δύο συστήματα αεράμυνας.


Φωτογραφία από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome». Η τιμή κάθε πυραύλου του αμυντικού συστήματος Iron Dome είναι 20 χιλιάδες δολάρια. Ο Ισραηλινός στρατός έχει αναφέρει ότι το «ποσοστό επιτυχίας» είναι 90%, αλλά οι αμυντικές μονάδες εκτοξεύουν συνήθως δύο πυραύλους στον στόχο για να αυξήσουν το ποσοστό ακρίβειας, γεγονός που ανεβάζει το κόστος καταστροφής ιπτάμενων στόχων στα 40.000 δολάρια.

 

 Η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post» σημειώνει πως οι σχετικές δορυφορικές εικόνες που επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη του ισραηλινού συστήματος στα ΗΑΕ, δημοσιεύτηκαν από το συνδρομητικό «Tactical Report», το οποίο καλύπτει γεγονότα στον Περσικό Κόλπο και τη Μέση Ανατολή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μέρος του αραβικού στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία που πολεμά τους αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν γίνει μάρτυρες πολυάριθμων επιθέσεων με πυραύλους και drone από τους αντάρτες Χούτι τους τελευταίους μήνες.

 

 Μετά από αυτές τις επιθέσεις, το Ισραήλ προσέφερε υποστήριξη και συνεργασία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να αμυνθεί από τις επιθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των Χούτι.

Στην περσινή επίθεση με πυραύλους και drone από τους Χούτι, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Άμπου Ντάμπι.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπέντετε είχε ανακοινώσει τότε ότι έδωσε εντολή στον ισραηλινό μηχανισμό ασφαλείας να προσφέρει κάθε βοήθεια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, τουλάχιστον 10 βαρέα μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Ναβάτιμ της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στα νότια της χώρας σε δύο εβδομάδες για να μεταφέρουν αυτά τα συστήματα στα ΗΑΕ.

 

Τι είναι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Μπαράκ ;

 

Το Barak 8 είναι ένα σύστημα αεράμυνας έναντι επιθέσεων από ελικόπτερα, αεροπλάνα, drones και κατευθυνόμενους πυραύλους.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν προηγουμένως αναφέρει ότι το Ισραήλ εξόπλισε τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν με αυτό το είδος αεροπορικού συστήματος.

Το Barak έχει αυτονομία 150 km και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 30 km. Αυτό το σύστημα είναι ικανό να εκτοξεύει οκτώ πυραύλους από έναν εκτοξευτή και να επιτίθεται σε πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα.

Κοινός αγώνας στις απειλές του Ιράν

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεργάζονται κρυφά ενάντια στην ηγεμονία του Ιράν στην περιοχή εδώ και χρόνια, γράφει η Deutsche Welle.

 


Το αντιπυραυλικό 
Falakhan Daoud σχεδιάστηκε για να αναχαιτίζει τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, μεσαίου βεληνεκούς, μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλους κρουζ και αντικατέστησε τα συστήματα αεράμυνας Hawk και Patriot. Δημιουργήθηκε από την ισραηλινή Rafael και την αμερικανική Raytheon.

 

Ακόμη και πριν από την εξομάλυνση των σχέσεων του με τις χώρες του Περσικού Κόλπου, το Ισραήλ μιλούσε για ένα περιφερειακό πρόγραμμα αεράμυνας για να προστατευτεί από απειλές όπως τα ιρανικά drones και πυραύλους.

Αλλά μετά την εξομάλυνση των σχέσεων με τα ΗΑΕ και την υπογραφή της Συμφωνίας του Αβραάμ το 2020, Ισραηλινοί αξιωματούχοι μίλησαν ανοιχτά για το σύστημα αεράμυνας της Μέσης Ανατολής.

Οι αραβικές χώρες στη Μέση Ανατολή ζήτησαν από το Ισραήλ βοήθεια για να αμυνθούν εναντίον του Ιράν και των πληρεξουσίων του.

Οι τεταμένες και επιθετικές πολιτικές της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή προκάλεσαν τις αραβικές χώρες να έρθουν πιο κοντά στο Ισραήλ.

Οι ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας επέκριναν αυτή την εγγύτητα πολλές φορές και προειδοποίησαν αυτές τις χώρες να μην σύρουν το πόδι του Ισραήλ στην περιοχή.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr