Η συνεργασία Τουρκίας - Ρωσίας στην πώληση του ρωσικού πετρελαίου- ισραηλινό δημοσίευμα


Φωτό Al Arabiya

Νοέμβριος 18, 2022. Ελλάδα.

Τελ Αβίβ.

Με την τουρκο-ρωσική προσέγγιση, η Άγκυρα φαίνεται να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εξαγωγή  ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο καθώς σπάει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, γράφει ισραηλινό δημοσίευμα.

Μια έκθεση που εκδόθηκε από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), που παρουσιάστηκε από το Κίεβο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Μερών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 27) στην Αίγυπτο, έδειξε ότι η Ρωσία αποκτά λιγότερα έσοδα από ό,τι απέκτησε από εξαγωγές ενέργειας στο παρελθόν, αλλά εξακολουθεί να απολαμβάνει επαρκές εισόδημα από παράπλευρες πωλήσεις.

Ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να λαμβάνουν χρήματα από εξαγωγές.

Έδειξε επίσης, κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης βίντεο της προαναφερθείσας έκθεσης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για το κλίμα, ότι δεν είναι πραγματικά αποδεκτό για τη Μόσχα να συνεχίσει να λαμβάνει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα από ορυκτές πηγές ενέργειας και ζήτησε την υιοθέτηση ανώτατων τιμών για τη ρωσική ενέργεια ενώ ζήτησε την απαγόρευση αμέσως όλων των υποπροϊόντων πετρελαίου που προέρχονται από τη Ρωσία.

Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, θα πρέπει να το απαγορεύσουν.

21 δισ. ευρώ

Επιπλέον, η έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), που εδρεύει επίσης στη Φινλανδία, αποκάλυψε ότι η Μόσχα κέρδισε 21 δισεκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών ενέργειας τον Οκτώβριο, μειωμένα κατά 7% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, εξαιρουμένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Όσον αφορά τα έσοδα από τις εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μειώθηκαν κατά 14% και έφτασαν τα 7,4 δισ. ευρώ και είναι κάτω από τα επίπεδα πριν από τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μέσω Τουρκίας

Στο μεταξύ, το κέντρο προειδοποίησε για μια νέα παράκαμψη μέσω της οποίας το ρωσικό πετρέλαιο θα περάσει στις δυτικές χώρες.

Οι συντάκτες της έκθεσης είπαν ότι υπάρχει μια νέα διαδρομή ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ μέσω της Τουρκίας, όπου διυλίζονται αυξανόμενες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου.

Το Κέντρο πιστεύει ότι υπάρχει πολύ επείγουσα ανάγκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλουν αυστηρό εμπάργκο εγκαταλείποντας παράλληλα τα προϊόντα πετρελαίου που εκδίδονται από διυλιστήρια που χρησιμοποιούν ρωσικό πετρέλαιο.

 

Τα πλεονεκτήματα της Τουρκίας

 

Η Τουρκία αύξησε το μερίδιό της στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι εξαγωγές πετρελαίου από την Τουρκία σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά λιμάνια αυξήθηκαν κατά 85% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με την έκθεση.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, επέβαλε σταδιακή απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Σταμάτησε τις αγορές του άνθρακα, αλλά το ρωσικό αέριο, στο οποίο βασίζεται τόσο πολύ, συνεχίζει ακόμα.


Nziv.net

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr