Το ΥΠΕΞ Σκοπίων καταδικάζει πάλι τις εδαφικές διεκδικήσεις της Βουλγαρίας

Το νέο κτίριο του βουλγαρικού κέντρου στα Σκόπια άνοιξε υπό ισχυρή αστυνομική ασφάλεια- Κανάλ 5

Νοέμβριος 25, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας καταδικάζει και πάλι τις δηλώσεις που περιέχουν εδαφικές διεκδικήσεις, τις οποίες εξέφρασε δημόσια και επανειλημμένα ο Βούλγαρος βουλευτής και αρχηγός του πολιτικού κόμματος  «Βαζραζντάνε, Κονσταντίν Κοσταντίνοφ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπ. Εξωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Μακεδονίας.

«Το γεγονός ότι αυτές οι δηλώσεις επαναλαμβάνονται, αυτή τη φορά στα Σκόπια και σε μια σημαντική και συμβολική ευκαιρία και για τις δύο χώρες - τα εγκαίνια των νέων γραφείων του Βουλγαρικού Πολιτιστικού και Ενημερωτικού Κέντρου, καθώς και την παραμονή ενός επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, δεν μπορεί να μην ερμηνευθεί ως απόπειρες υπονόμευσης των ισχυρών προσπαθειών των δύο κυβερνήσεων για προώθηση της συνεργασίας και ως οργανωμένη πρόκληση που πρέπει να καταδικαστεί από όλες τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δομές και θεσμούς και στις δύο χώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Το ΥΠΕΞ Σκοπίων καταδικάζει τις εδαφικές διεκδικήσεις 

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας απευθύνει έκκληση στους πολίτες των δύο χωρών «να μην ενδίδουν σε τέτοιες προκλήσεις, οι οποίες έχουν έναν και μόνο στόχο, να εμποδίσουν και τις δύο πλευρές να πραγματοποιήσουν τις ειλικρινείς προθέσεις που επιβεβαιώθηκαν και από τις δύο πλευρές. εμβαθύνουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών και των λαών μας στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών».

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ο πρόεδρος του " Βαζραζντάνε " και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τους Βούλγαρους στο Εξωτερικό Κονσταντίν Κοσταντίνοφ παρευρέθηκε στα επίσημα εγκαίνια των νέων χώρων του Βουλγαρικού Κέντρου Πολιτισμού και Πληροφόρησης στα Σκόπια και είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης:

«Κάθε Βούλγαρος στη Βουλγαρία αγαπά τη ‘Μακεδονία’ και δεν έχει τίποτα εναντίον της ‘Μακεδονίας’. Η Βουλγαρία και η ‘Μακεδονία’ είναι δύο χώρες που πρέπει να είναι μία. Θέλουμε μόνο ένα πράγμα - να μην παραποιήσουμε τη βουλγαρική ιστορία, να ισχυριστούμε ότι κάτι που είναι κοινό είναι διαφορετικό. Μιλάμε την ίδια γλώσσα και έχουμε κοινή κουλτούρα, αλλά δεν με πειράζει να νιώθεις ξεχωριστός λαός».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr