Η κυβέρνηση του Ντμπέιμπε καλεί τον Έλληνα απεσταλμένο για διπλωματική νότα


Νοέμβριος 17, 2022. Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, με επικεφαλής τον Αμντούλ Χαμίντ αλ Ντμπέιμπε, αποφάσισε να καλέσει τον Επιτετραμμένο της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λιβύη, Ιωάννη Σταματικό, μετά από διπλωματική διαμάχη με την Ελλάδα για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Αθήνας Νίκου Δένδια.

Αυτή η ανακοίνωση έγινε από το γραφείο μέσων ενημέρωσης του Ντμπέιμπε, η  οποία ανέφερε ότι ο Λίβυος πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του Νατζλά Μαγκούς για να συζητήσει το περιστατικό.

Ο Δένδιας έφθασε σήμερα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης για να συναντηθεί αποκλειστικά με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι. Ωστόσο, αποφάσισε να ακυρώσει την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα αφού έμαθε ότι η Μανγκούς ήταν εκεί για να τον υποδεχθεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης εξέδωσε ανακοίνωση που καταγγέλλει το περιστατικό νωρίτερα, λέγοντας ότι «λυπάται αυτή τη συμπεριφορά» και «θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα που διαφυλάσσουν το κύρος και την κυριαρχία του κράτους της Λιβύης».

Σύμφωνα με την λιβυκή «Observatory» ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δήλωσε ότι «η αλ Μαγκούς προσπάθησε να με αναγκάσει να συναντηθώ μαζί της στο (αεροδρόμιο) Μιτίγκα.
Αυτό που έκανε η αλ Μαγκούς ήταν αντίθετο με ό,τι είχε συμφωνηθεί με τον Μένφι, οπότε διέκοψα την επίσκεψή μου και έφυγα για τη Βεγγάζη».


Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο Στρατάρχης Χαφτάρ υποδέχθηκε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τη συνοδευτική του αντιπροσωπεία στο γραφείο του στη Βεγγάζη.


Η Αλ Μανγκούς ανέφερε στον Ντμπέιμπε ότι «αυτό που έκανε ο Έλληνας υπουργός ήταν ένα μη διπλωματικό μέτρο με την άρνησή του να αποβιβαστεί για άγνωστους και απαράδεκτους λόγους».

Σύμφωνα με την «Observatory»  η υπουργός του Ντμπέιμπε δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία χώρα να αντιμετωπίσει τη Λιβύη χωρίς να σέβεται την κυριαρχία και το κύρος της, και αυτό είναι ένα θεμελιώδες καθήκον στον τομέα εργασίας μου».


Η Μανγκούς δήλωσε ότι κάλεσε τον Χαμάντ Μπασίρ, τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. ενώ ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου, αλ Μάνφι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την υπουργό του Ντμπέιμπε και την κατηγόρησε ότι δεν σεβάστηκε τη συμφωνία του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας προειδοποιώντας την να μην κλιμακώσει την κατάσταση.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr