Ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας θα επισκεφθεί αύριο την Τουρκία


Δεκέμβριος 21, 2022. Ελλάδα.

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τόμπιας Μπίλστρομ, θα επισκεφθεί αύριο την Τουρκία, ανακοίνωσε το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Μπίλστρομ θα συνομιλήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δυο τους θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

 Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σουηδία, καθώς και η Φινλανδία, υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει αντιταχθεί στις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών, η οποία επιμένει ότι οι δύο χώρες πρέπει πρώτα να σταματήσουν να χορηγούν άσυλο σε άτομα που η Άγκυρα πιστεύει ότι συνδέονται με τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Αυτή την εβδομάδα, το θέμα ήρθε ξανά στο προσκήνιο αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας μπλόκαρε την έκδοση στην Τουρκία του δημοσιογράφου Μπουλέντ Κενές, ο οποίος καταζητείται από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία των δεσμών με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατοικεί στις ΗΠΑ.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι ο Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «πολύ αρνητική» την άρνηση της Σουηδίας να εκδώσει τον Κενές.

Ο Μπίλστρομ, γράφει η σουηδική ειδησεογραφική πύλη ‘omni’,   δεν θέλει να κάνει εικασίες για το πώς η υπόθεση επηρεάζει τη διαδικασία του ΝΑΤΟ, αλλά τονίζει ότι η σουηδική κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τις αποφάσεις των αρχών και των δικαστηρίων.

Αντίθετα, το πιο σημαντικό μήνυμά του στην Άγκυρα είναι ότι η Σουηδία ενισχύει τις προσπάθειές της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του PKK, μεταξύ άλλων μέσω νέας νομοθεσίας.

«Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Τουρκία θα μπορούν να αισθάνονται πιο ασφαλείς όταν η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη», είπε.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr