Πως ταξίδευσε από την Ουκρανία ο πρόεδρος Ζελένσκι για να φθάσει στην Ουάσινγκτον;


Δεκέμβριος 22, 2022. Ελλάδα.

Τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για τη μεταφορά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την Ουκρανία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ καταδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών και για τις δύο πλευρές.

Αφού επισκέφθηκε το μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία την Τρίτη, το ταξίδι του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε με ένα νυχτερινό τρένο στην Πολωνία πριν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, με την υποστήριξη ενός κατασκοπευτικού αεροπλάνου του ΝΑΤΟ και μαχητικού αεροσκάφους F-15.

Αναφορές για επίσκεψη στην Ουάσιγκτον άρχισαν να κυκλοφορούν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν μέχρι νωρίς το πρωί της Τετάρτης, όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν σίγουροι ότι ο Ουκρανός πρόεδρος κατευθυνόταν με ασφάλεια στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η επίσκεψη συζητιότανε εδώ και μήνες, αλλά οι τελικές προετοιμασίες έγιναν γρήγορα, με τους δύο προέδρους να συζητούν γι' αυτήν στις 11 Δεκεμβρίου και τον Ζελένσκι να προσκαλείται τρεις ημέρες αργότερα. Μόλις επιβεβαιώθηκε η επίσκεψη, ξεκίνησε η υλοποίηση των τελικών σχεδίων.

Δεν έχουν αποκαλυφθεί επίσημες πληροφορίες για το ταξίδι. Η ασφάλεια είναι αυστηρή γύρω από τις προεδρικές επισκέψεις ακόμη και σε περιόδους ειρήνης, αλλά για έναν πολέμαρχο, το διακύβευμα είναι ακόμα υψηλότερο.

Και με την απειλή των ρωσικών πυραύλων να κάνουν τα αεροπορικά ταξίδια πάνω από την Ουκρανία επικίνδυνα, ο Ζελένσκι φαίνεται να έκανε ένα μυστικό ταξίδι με τρένο από την Ουκρανία στην Πολωνία, όπου εντοπίστηκε νωρίς την Τετάρτη σε σιδηροδρομικό σταθμό στη συνοριακή πόλη Przemysl.

Εικόνες από την πολωνική τηλεόραση έδειξαν μια σειρά από φρουρούς που συνόδευαν τον Ζελένσκι, να περπατούν κατά μήκος μιας πλατφόρμας τρένου, με ένα μπλε και κίτρινο ουκρανικό τρένο στο βάθος.

Στη συνέχεια, η ομάδα επιβιβάστηκε σε πολλά αυτοκίνητα που περίμεναν, συμπεριλαμβανομένης, μιας μαύρης  Chevrolet Suburban, το προτιμώμενο μοντέλο στα αυτοκίνητα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Πολλοί δυτικοί ηγέτες και αξιωματούχοι ταξίδεψαν με τρένο για να επισκεφθούν τον Ζελένσκι στο Κίεβο, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά για τον ίδιο που ταξίδεψε στο εξωτερικό από την έναρξη του ρωσικού πολέμου.

 

Λίγο αργότερα, τα δεδομένα πτήσης έδειξαν ότι ένα Boeing C-40B της Πολεμικής Αεροπορίας που πιστεύεται ότι μετέφερε τον Zelensky απογειωνόταν από το αεροδρόμιο Rzeszow, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά.

 

Το αεροπλάνο κατευθύνθηκε βορειοδυτικά προς τη Βρετανία, αλλά πριν εισέλθει στον εναέριο χώρο πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο του ΝΑΤΟ ερεύνησε την περιοχή. Ρωσικά υποβρύχια είναι γνωστό ότι περιπολούν στην περιοχή.

 

Ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-15, που απογειώθηκε από βάση στην Αγγλία, συνόδευσε την πτήση του Ζελένσκι σε μέρος της διαδρομής του.

 

Τελικά, γύρω στο μεσημέρι στην Ουάσιγκτον, μετά από περίπου 10 ώρες απογείωσης και πολλές ακόμη ώρες ταξιδιού για τον Ουκρανό πρόεδρο, το αεροπλάνο προσγειώθηκε κοντά στην Ουάσιγκτον.

 

Κατά την άφιξή του, μια ομάδα μυστικών υπηρεσιών ανατέθηκε να τον προστατεύσει, όπως συμβαίνει για όλους τους επισκέπτη αρχηγούς κρατών.

 

Ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας είπαν στο ABC ότι ανησυχούν ότι μπορεί να συμβεί κάτι κακό στον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

 

«Γνωρίζουμε καλά ότι η Ρωσία έχει πράκτορες σε αυτή τη χώρα και μπορεί να προσπαθήσει να κάνει κάτι», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο δίκτυο. «Γνωρίζουμε τους κινδύνους», πρόσθεσε.

 

Η επίσκεψη φαίνεται να εξελίχθηκε ομαλά, αλλά οι αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ δεν θα ησυχάσουν μέχρι ο Ζελένσκι να επιστρέψει με ασφάλεια στο Κίεβο.

 «Ο Πούτιν και το Κρεμλίνο ξέρουν ότι θα γυρίσει στην πατρίδα», είπε ένας αξιωματούχος στο ABC News.



bbc.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr