Η σουηδική Δικαιοσύνη μπλοκάρισε έκδοση δημοσιογράφου που ζήτησε ο Ερντογάν

 


Φωτογραφία του Τούρκου δημοσιογράφου Μπουλέντ Κένες στις 10 Νοεμβρίου 2022 κοντά στη Στοκχόλμη της Σουηδίας που διέφυγε από τη χώρα του στη Σουηδία λόγω της κριτικής του στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. (AFP)

 

Δεκέμβριος 19, 2022. Ελλάδα.

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας μπλόκαρε τη Δευτέρα την έκδοση του εξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου Μπουλέντ Κένες, βασικό αίτημα της Άγκυρας να επικυρώσει την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

Υπήρχαν «αρκετά εμπόδια» για την επιστροφή του πρώην αρχισυντάκτη της εφημερίδας Zaman, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι εμπλέκεται σε απόπειρα ανατροπής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016, ανέφερε το δικαστήριο.

Ορισμένες από τις κατηγορίες εναντίον του Κένες δεν είναι εγκλήματα στη Σουηδία, που μαζί με την πολιτική φύση της υπόθεσης και το καθεστώς του πρόσφυγα, κατέστησαν αδύνατη την έκδοση, πρόσθεσε το δικαστήριο.

«Υπάρχει επίσης κίνδυνος δίωξης με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις αυτού του ατόμου. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει έκδοση», δήλωσε ο δικαστής Πέτερ Ασπ στα μέσα ενημέρωσης.

Ως αποτέλεσμα, «η κυβέρνηση... δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει το αίτημα έκδοσης».

Το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας υπογράμμισε:

«Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο δηλώσνι ότι υπάρχουν εμπόδια για έκδοση σε μεμονωμένη περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει να αρνηθεί το αίτημα έκδοσης», ανέφερε το υπουργείο.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες για πιθανές επιπτώσεις στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση της Σουηδίας πρέπει να ακολουθεί το σουηδικό και το διεθνές δίκαιο στις υποθέσεις έκδοσης, το οποίο επίσης ορίζεται στην τριμερή συμφωνία», πρόσθεσε. 

Ο Κένες είναι το μόνο πρόσωπο που ο Ερντογάν εντόπισε ονομαστικά ανάμεσα σε δεκάδες άτομα που η Άγκυρα θέλει να εκδοθεί με αντάλλαγμα την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr