Τουρκικός Στρατός: Σε ποιες περιοχές στη Συρία έχει αναπτυχθεί


Δεκέμβριος 12, 2022. Ελλάδα.

Σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη συζήτηση για τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, κατά των περιοχών των κουρδικών ομάδων «PKK/YPG», σας παρουσιάζουμε τις πιο εξέχουσες περιοχές της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη βόρεια Συρία κατανέμεται σε 129 στρατιωτικά σημεία και σημεία ασφαλείας, συγκεντρωμένα στις επαρχίες της Ιντλίμπ, Χάμα, Χασάκα, Ράκα και Λατάκια, όπου οι τουρκικές δυνάμεις εκτελούν αρκετές εργασίες.

Η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία οφείλεται σε προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν εναντίον των οργανώσεων «YPG/PKK» και του ISIS, εκτός από αυτές του συριακού καθεστώς.


Η πρώτη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση έλαβε χώρα στη Συρία με την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη» και διήρκεσε περίπου 7 μήνες και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2017, κατά την οποία η συριακή αντιπολίτευση, με την τουρκική υποστήριξη, κατέλαβε τον έλεγχο της Αζάζ, της Τζαραμπλούς και της πόλης του Αλ Μπαμπ στην ανατολική επαρχία του Χαλεπίου.

Όσον αφορά τη δεύτερη στρατιωτική επιχείρηση, είχε τον τίτλο «Κλαδί Ελιάς», και έγινε το 2018 για τον έλεγχο της συριακής πόλης Αφρίν και διήρκεσε 4 μήνες.

Τον Οκτώβριο του 2019, η Τουρκία ξεκίνησε την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, ακολουθούμενη από τη Συμφωνία του Σότσι μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, η οποία όριζε τη διατήρηση του status quo και τον έλεγχο της Τουρκίας σε βάθος περίπου 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν.

Ακολουθεί ένα φωτορεπορτάζ του δικτύου Al-Jazeera του Κατάρ, σχετικά με τις πιο εξέχουσες περιοχές ανάπτυξης των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία:



  Νωρίτερα την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν τις τελευταίες εξελίξεις στον φάκελο της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία, καθώς η Άγκυρα επιβεβαιώνει τη βούλησή της να προστατεύσει τα σύνορά της από οτιδήποτε απειλεί την εθνική της ασφάλεια.

Σύμφωνα με δήλωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν μίλησε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, για την ανάγκη καθαρισμού της περιοχής από τρομοκράτες κατά μήκος των συνόρων σε βάθος 30 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τη συμφωνία του Σότσι του 2019.

Στην ίδια κλήση, ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στη συνέχιση των αυτονομιστικών δραστηριοτήτων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, των Μονάδων Προστασίας του Λαού και του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης στη βόρεια Συρία, εκτός από τη συνέχιση των «τρομοκρατικών επιθέσεων». που απειλούν την Τουρκία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Την περασμένη Πέμπτη, τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία της πρότεινε την αποχώρηση των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» από το Κομπάνι και τη Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ότι οι μαχητές του εξαπέλυσαν επιδρομές αργά το βράδυ σε προπύργια τρομοκρατικών οργανώσεων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ, αναφερόμενος στο PKK και τους συμμάχους του.

Το υπουργείο, το οποίο δημοσίευσε τις πρώτες σκηνές των επιδρομών, είπε ότι η επιχείρηση, την οποία ονόμασε «Το νύχι του σπαθιού», είχε ως στόχο την ανταπόδοση για αυτό που περιέγραψε ως προδοτική επίθεση, σε σχέση με την πρόσφατη έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη.

 

Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνουν την επικείμενη έναρξη χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στη βόρεια Συρία, εβδομάδες μετά την έναρξη αεροπορικής επιχείρησης που η Άγκυρα αποκάλεσε «νύχι-σπαθί».

Η στρατιωτική επιχείρηση «νύχι-σπαθί» που ξεκίνησε η Τουρκία κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης «YPG/PKK» στη βόρεια Συρία συνεχίζεται, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στην οδό Istiklal κοντά στην πλατεία Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου οι έρευνες αποκάλυψαν ότι η προαναφερθείσα τρομοκρατική οργάνωση ήταν πίσω από αυτό.

Για αρκετές φορές, η Τουρκία έχει δηλώσει ότι στόχος των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία είναι να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας από τα δυτικά προς τα ανατολικά» κατά μήκος των νότιων και νοτιοανατολικών συνόρων της με τη Συρία και το Ιράκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει να σταματήσει αυτό που αποκάλεσε παιχνίδι απόκρυψης των επεκτάσεων του τρομοκρατικού οργανισμού «PKK» με διαφορετικά ονόματα υπό το πρόσχημα του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους, εν μέσω αναφορών για προσπάθειες της ρωσικής πλευράς να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία ως εναλλακτική λύση σε μια στρατιωτική επιχείρηση.

Turk Press (αραβικά)

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr