Σκόπια: Ο Αλί Αχμέτι είναι υπέρ της διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου


Δεκέμβριος 21, 2022. Ελλάδα.

Έντονες διαμάχες έχουν απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης στο Κοσσυφοπέδιο και ολόκληρη την περιοχή σχετικά με μια ανάλυση 39 σελίδων από την Ακαδημία Επιστημών του Κοσσυφοπεδίου. 

Στο έγγραφο συζητείται η ιδέα της διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου και μάλιστα τονίζεται ότι ο επικεφαλής του αλβανικού κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας, της Δημοκρατικής Ένωσης για Ένταξη- DUI, Αλί Αχμέτι, ηγέτης του UCK στην εξέγερση του 2001, έχει υποστηρίξει τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η «Εθνική του Κοσσυφοπεδίου», που έχει τον τίτλο «Αποσταθεροποιητικές προθέσεις της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Δυτικά Βαλκάνια», ο Αλί Αχμέτι ήταν ένας από τους Αλβανούς ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας που θα δεχόταν ήρεμα τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς να απαιτήσουν να ενταχθούν με Κόσοβο ή με Αλβανία.

Σύμφωνα με την ανάλυση 39 σελίδων της Ακαδημίας του Κοσσυφοπεδίου, ο Αλί Αχμέτι ήταν κάπως επιφυλακτικός στην ιδέα της διόρθωσης των συνόρων, για την οποία ενημερώθηκε το 2018 από τον πρώην πρόεδρο Χασίμ Θάτσι. 

Ο Αχμέτι είχε χαρακτηρίσει όλη αυτή την πρωτοβουλία του Θάτσι «συζήτηση στα ΜΜΕ», τονίζοντας ότι τα σύνορα με τη Σερβία πρέπει να «οριοθετηθούν».

 Η Ακαδημία Επιστημών του Κοσσυφοπεδίου κατηγορεί ακόμη και τον Αλί Αχμέτ ότι απαξιώνει τους Αλβανούς της Βόρειας Μακεδονίας μετά τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Στην ανάλυση, τονίζεται ότι οι Αλβανοί δεν είναι πλέον επίκαιροι, ειδικά στην εξωτερική πολιτική, αν και επί του παρόντος Υπουργός Εξωτερικών είναι ένας Αλβανός πολιτικός, ο Μπουγιάρ Οσμάνι.


Alsat.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr