Σκόπια: Σημαντική θετική μεταμόρφωση των σχέσεων με την Ελλάδα


Δεκέμβριος 15, 2022. Ελλάδα.

Σημαντικός θετικός μετασχηματισμός παρατηρείται στις σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο, όταν είναι απαραίτητο να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενέργειας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας,

Μπουγιάρ Οσμάνι, σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο πληροφοριών Μέσων ενημέρωσης-MIA.

Η ανταποκρίτρια από την Αθήνα πρόσθεσε ότι μέσω της ενεργειακής συνεργασίας με την Ελλάδα αυξάνεται σημαντικά και η γενικότερη συνεργασία των δύο χωρών, η οποία, όπως λέει, είναι εξαιρετική.

Κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης εργασίας στην Αθήνα, ο Οσμάνι, εκτός από τον Έλληνα συνάδελφό του Νίκο Δένδια, συναντήθηκε και με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος τόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα «η ενεργειακή κατάσταση έχει μπει σοβαρά. τις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών και γίνεται όλο και πιο σημαντικό θέμα στην εξωτερική πολιτική.

-«Συναντήθηκα με τον Υπουργό Ενέργειας πρώτα για να τον ευχαριστήσω για τη στήριξη που λάβαμε και λαμβάνουμε από την Ελλάδα, για τη συνεργασία που εντείνουμε, αλλά και για να τους ενθαρρύνω ότι μέσω της ενεργειακής συνεργασίας η γενικότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ουσιαστικά αυξάνεται σημαντικά, που πρέπει να πω ότι είναι εξαιρετική», είπε ο Οσμάνι.

Μίλησαν με τον Σκρέκα για πολλά θέματα που ουσιαστικά είναι κοινά έργα, ενώ αναφέρθηκαν και στη συμφωνία των πρωθυπουργών των δύο χωρών ότι η Ελλάδα θα προμήθευε τη Βόρεια Μακεδονία με λιγνίτη, άνθρακα και μαζούτ.

«Πρώτον, σχετικά με αυτό που ρωτήσατε για τη συνομιλία των δύο πρωθυπουργών για τη στήριξη με λιγνίτη, ο υπουργός με ενημέρωσε ότι ήδη τα πρώτα φορτηγά μπαίνουν στη Βόρεια Μακεδονία για να φέρουν τον απαραίτητο λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τον ενημέρωσα ότι χθες στη συνεδρίαση της Κυβέρνησης εγκρίθηκε η σύμβαση για τη δέσμευση δυναμικότητας φυσικού αερίου στο πλαίσιο της σύμβασης για την κατασκευή της διασύνδεσης, τον ενημέρωσα ότι ήδη επιταχύνονται οι διαδικασίες, που αναμένουμε σε λίγες εβδομάδες, Η NER να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επιλογή της εταιρείας που θα κατασκευάσει τη διασύνδεση, που έχει ιδιαίτερη σημασία και φυσικά και για την επένδυσή μας στον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη» δήλωσε ο Οσμάνι στο MIA.

Ελληνικές επενδύσεις

Επιπλέον, έγινε λόγος για ελληνικές προγραμματισμένες επενδύσεις και συμμετοχή στα υδροδυναμικά μας και στα εργοστάσια φυσικού αερίου μας, καθώς και για τα περιφερειακά έργα της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Εγγύς Ανατολής για σύνδεση και τροφοδοσία ολόκληρης της Ευρώπης. για το οποίο ο υπουργός λέει ότι έχουμε ενδιαφέρον και για αυτά τα περιφερειακά έργα.

«Λοιπόν, ναι, συνολικά, βλέπουμε έναν σημαντικό θετικό μετασχηματισμό στις σχέσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο όταν είναι απαραίτητο να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενέργειας για να εξασφαλιστεί ο συνεχής εφοδιασμός, φυσικά ναι όλα επηρεάζουν την τιμές, που στη συνέχεια θα επηρεάσουν το επίπεδο των πολιτών»,  επεσήμανε ο υπουργός.

Στη συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ένα από τα θέματα που συζήτησαν οι επικεφαλής των δύο διπλωματικών αποστολών ήταν η προεδρία του ΟΑΣΕ, για την οποία ο Δένδιας συνεχάρη τον Οσμάνι, του ευχήθηκε επιτυχία, αλλά και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το « Η Βόρεια Μακεδονία θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί», ενώ επανέλαβε την ελληνική στήριξη.

Ο Οσμάνι είπε στο MIA ότι ενημέρωσε τον Έλληνα υπουργό για τις προτεραιότητες της χώρας, αλλά και για να ακούσει τις σκέψεις και τις προσδοκίες της άλλης πλευράς και «πώς θα συνεργαστούμε για την επίτευξη των στόχων του οργανισμού».

«Ο ΟΑΣΕ είναι ένα πραγματικά σημαντικό ζήτημα για εμάς, γιατί αναλαμβάνουμε την προεδρία σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές για τον οργανισμό, από την ίδρυσή του το 1975 μέχρι σήμερα, και θα είναι μια πραγματικά μεγάλη πρόκληση για τη χώρα. Μια μικρή χώρα που θα διαχειριστεί τον μεγαλύτερο περιφερειακό οργανισμό ασφάλειας σε συνθήκες πολέμου στην Ευρώπη είναι πρόκληση, αλλά φυσικά και μεγάλη ευκαιρία», τόνισε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε ποιοι είμαστε, ποιες αξίες εκπροσωπούμε και τι μπορούμε να συνεισφέρουμε στη διεθνή σκηνή.

«Η ιστορία μας είναι μοναδική. Είμαστε μια λειτουργική πολυεθνική δημοκρατία σπάνιου παραδείγματος, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και όχι μόνο. Έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, μια κουλτούρα διαλόγου, μια κουλτούρα συμβιβασμού που μας τοποθετεί επίσης ως μοναδικούς στην περιοχή και όλη αυτή η γνώση, όλο αυτό το σήμα μας μπορεί να μεταφερθεί μέσω της οργάνωσης και μέσω των μηχανισμών που διαθέτει ο οργανισμός. 

Εργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό σε αυτό το έργο διαχείρισης του οργανισμού, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας οργανισμός 57 χωρών που λαμβάνει αποφάσεις με συναίνεση και η ευθύνη θα είναι δική μας όσον αφορά τη διευκόλυνση και τη διαχείριση του οργανισμού, αλλά κάθε συμμετέχουσα χώρα θα έχουμε επίσης ευθύνη και επομένως ήταν σημαντικό για μένα να ενημερώσω τον Έλληνα υπουργό για τις προτεραιότητές μας.

Επεσήμανε ότι οι στόχοι της οργάνωσης είναι να προωθήσει το διάλογο, να έχει μια συνολική προσέγγιση για την ειρήνη και την ασφάλεια «και φυσικά να δούμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr