Τουρκία: Οι «Γκρίζοι Λύκοι» επιστρέφουν μετά τη δολοφονία του πρώην προέδρου τους στην Άγκυρα


Τουρκικό δημοσίευμα στην αραβική αναφέρεται στους Γκρίζους Λύκους και στη δολοφονία του πρώην επικεφαλής τους, Σινάν Ατές

Ιανουάριος 2, 2023. Ελλάδα.

Την Παρασκευή, στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα, δολοφονήθηκε ο Σινάν Ατές πρώην επικεφαλής της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», που είχε ευρεία παρουσία στην τουρκική κοινωνία, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Μετά από αυτό το γεγονός, η τουρκική κοινωνία, στα πηγαδάκια του δρόμου,  άρχισε να συζητά για την οργάνωση αυτή και τις πεποιθήσεις της.

Σε ανακοίνωσή της, η τουρκική αστυνομία ανέφερε ότι άγνωστοι δράστες άνοιξαν πυρ.

 Έτσι, την Παρασκευή, ο Σινάν αφού έφυγε από το τζαμί από την προσευχή της Παρασκευής, δολοφονήθηκε από άγνωστους που οδηγούσαν μοτοσυκλέτες  μαζί με άλλους δύο.

Ο Σινάν Ατές τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα στο κεφάλι και στην κηδεία του στην Προύσα χιλιάδες παρακολούθησαν τη νεκρώσιμη ακολουθία.

Με αυτό το περιστατικό, η οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι» επανήλθε στο προσκήνιο για άλλη μια φορά, αφού η παρουσία της στα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια ήταν υποτονική.

 

Οι ρίζες της ίδρυσης του προαναφερθέντος κινήματος ανάγονται πριν από περίπου 6 δεκαετίες, από τον Αλπαρσλάν Τουρκές (1917-1997), πρώην συνταγματάρχη του τουρκικού στρατού που συμμετείχε σε πολλά στρατιωτικά μαθήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες και απέκτησε εξειδίκευση σε πυρηνικά άτομα από την Ομοσπονδιακή Γερμανία το 1959.

 

Ο Τουρκές, ο οποίος αργότερα εισήλθε στον κόσμο της πολιτικής, έγινε ένας από τους Τούρκους πολιτικούς και ίδρυσε το «Κόμμα Εθνικού Κινήματος» το 1969 και παρέμεινε αρχηγός του κόμματος μέχρι το θάνατό του στις 4 Απριλίου 1997.

 

Ο Τουρκές εξελέγη δύο φορές βουλευτής στο τουρκικό κοινοβούλιο, την πρώτη το 1965 στα Άδανα και τη δεύτερη στην Άγκυρα το 1969, ενώ μία φορά κατείχε και τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού.

 


Όσον αφορά την ονομασία της ομάδας, οι «γκρίζοι λύκοι» [Ülkü Ocakları] αποκαλούνται επίσης η οργάνωση «ιδανικής νεολαίας», αλλά το πρώτο όνομα είναι το πιο διάσημο, το οποίο χρονολογείται από έναν παλιό μύθο που μιλά για έναν πόλεμο εξόντωσης στον οποίο υποβλήθηκαν οι Τούρκοι και μόνο ένα παιδί επέζησε, το οποίο έπρεπε να παντρευτεί έναν λυκάνθρωπο και να γεννήσει 12 άτομα που ξαναέχτισαν τουρκικές φυλές.

 

Και καθώς το όνομα προήλθε από αυτόν τον μύθο, ήρθε και το σύμβολο και αυτό μετατράπηκε στο χαρακτηριστικό έμβλημα των εθνικιστών, σε σχέση με μια πεποίθηση που σημαίνει «η καθαρότητα της τουρκικής φυλής και η διακριτική ταυτότητα».

 

Όσον αφορά την ιδέα, οι ιδέες των «γκρίζων λύκων» περιστρέφονται γύρω από την τουρκική φυλή και λαό, αποκαθιστώντας τη δόξα και την ιστορία τους και προσπαθώντας να ενώσουν τους τουρκικούς λαούς σε ένα κράτος.

 Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία συγκέντρωσε υπό την εξουσία της πολλά κράτη στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.


Όσον αφορά τις περιοχές εξάπλωσής του, τα περισσότερα από τα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις ανεπίσημους συλλόγους γκρίζων λύκων, αλλά η πραγματική τους δύναμη βρίσκεται στους δρόμους, δραστηριοποιείται επίσης στο τμήμα  που βρίσκεται υπό τουρκική διοίκηση στην Κύπρο και έχει παραρτήματα στην διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μεγάλο αριθμό Τούρκων, με επικεφαλής τη Γερμανία, μετά το Βέλγιο και την Ολλανδία και μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ομάδα των «γκρίζων λύκων» συμμετείχε στη σύγκρουση μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο, υποστήριξε τους Ουιγούρους στην κινεζική περιοχή Xinjiang και πολέμησε στον πρώτο και δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας κατά των Ρώσων.

Τα τελευταία χρόνια, εμφανίστηκαν αναφορές για τον συντονισμό με τους Τατάρους της Κριμαίας και τους Τουρκμένους της Συρίας.

Πιστεύεται επίσης ότι η οργάνωση πολέμησε στο Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας, πριν εμπλακεί σε απόπειρα πραξικοπήματος που οδήγησε στην απαγόρευσή της εκεί, και απαγορεύτηκε στο Καζακστάν το 2005.

Ο Σινάν Ατές κηδεύτηκε στην Προύσα

Το 2016, αξιωματούχος της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας "FSB" κατηγόρησε το προαναφερθέν τουρκικό κίνημα ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροπλάνο στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά τον Οκτώβριο του 2015, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 224 επιβαίνοντες. Αυτό αποδείχθηκε λανθασμένο αργότερα, αφού η τρομοκρατική οργάνωση «ISIS» ανέλαβε την κατάρριψη του αεροσκάφους, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα στην αραβική.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr