Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εναντίον της προσέγγισης Τουρκίας – Συρίας


Διαδηλωτές της συριακής αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται σε μια πιθανή προσέγγιση μεταξύ της Άγκυρας και Δαμασκού, στις 30 Δεκεμβρίου 2022.

Ιανουάριος 4, 2023. Ελλάδα.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι απαραίτητο να αποκατασταθούν και να βελτιωθούν οι σχέσεις με τη Συρία.

Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με τα σχέδια για τριμερείς επαφές μεταξύ εκπροσώπων Ρωσίας, Συρίας και Τουρκίας.

«Έχουμε καταστήσει σαφές στους συμμάχους και τους εταίρους μας ότι δεν είναι τώρα η ώρα να εξομαλυνθούν οι σχέσεις και να βελτιωθούν. Οι χώρες θα πρέπει να προσέχουν τη θλιβερή ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Άσαντ», είπε ο Πράις, προσθέτοντας ότι «η πολιτική μας σε αυτό το θέμα δεν άλλαξε».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία φιλοξένησε την Τρίτη τους ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την ανησυχία τους μετά τις προσεγγίσεις της στη Δαμασκό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε στο Twitter εικόνες από τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον αρχηγό του Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας της αντιπολίτευσης Μαχμούτ αλ Μασλάτ και άλλους ηγέτες.

Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı El-Maslat, Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Camus ve Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Mustafa ile görüştük. #Suriye bağlamındaki son gelişmeleri ele aldık. 2254 sayılı BMGK Kararı uyarınca Suriye muhalefetine ve halkına desteğimizi yineledik.
Εικόνα
Εικόνα

Οι συνομιλίες ήρθαν λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου οι αρχηγοί άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις- ορόσημο  στη Μόσχα, την πρώτη τέτοια συνάντηση από το 2011.

«Επαναλάβαμε την υποστήριξή μας στη συριακή αντιπολίτευση και τον λαό σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του ΣΑΗΕ», είπε ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στην έκκληση των Ηνωμένων Εθνών το 2015 για κατάπαυση του πυρός και πολιτική διευθέτηση στη Συρία.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι αναμένει να συναντήσει τον Σύρο ομόλογό του, Φαϊζάλ Μεκντάντ, στη Μόσχα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Αλλά το καθεστώς του Άσαντ φαίνεται ψύχραιμο στις προσπάθειες προσέγγισης του Ερντογάν.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Άσαντ δεν θα συμφωνήσει να συναντηθεί με τον Ερντογάν πριν από τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στην Τουρκία, οι οποίες τώρα έχουν προγραμματιστεί για το αργότερο τον Ιούνιο.

Οι ελπίδες του Ερντογάν για συνομιλίες με τον Άσαντ ακολουθούν τις εκκλήσεις του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας προς την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία και να συνάψει ειρήνη με τη Δαμασκό.

Η αντιπολίτευση πιέζει τον Ερντογάν να επισπεύσει την επιστροφή σχεδόν 4 εκατομμυρίων Σύριων που διέφυγαν από τις μάχες στην Τουρκία.

Τα αισθήματα κατά των προσφύγων ενισχύονται στην Τουρκία ενόψει των εκλογών και ο Ερντογάν έχει σκληρύνει την κάποτε αποδεκτή στάση του απέναντι στους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου.

 

Η σιωπηλή συμφιλίωση έχει ανησυχήσει τους ηγέτες και τους υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης που κατοικούν κυρίως σε περιοχές της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας υπό τον έμμεσο έλεγχο της Άγκυρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, κατέστησαν σαφή την αντίθεσή τους στη βελτίωση των σχέσεων με τον Άσαντ.

«Δεν υποστηρίζουμε χώρες που αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους ή εκφράζουν υποστήριξη για την αποκατάσταση του βάναυσου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση της Μόσχας.

«Προτρέπουμε τα κράτη να εξετάσουν προσεκτικά το φρικτό ιστορικό του καθεστώτος Άσαντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα τα τελευταία 12 χρόνια, καθώς συνεχίζει να επιφέρει φρικαλεότητες στον συριακό λαό και να αρνούνται την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές», είπε ο Πράις.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr