Επιστολή στον Ερντογάν: Κουρδικό Κίνημα ζητά την προστασία της κουρδικής γλώσσας


Ιανουάριος 18, 2023. Ελλάδα.

 Το Κίνημα για την Κουρδική Γλώσσα (HezKurdê) ετοίμασε μια έκθεση με τίτλο «Πολιτικές της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την κουρδική γλώσσα» και την παρουσίασε στον Τούρκο Πρόεδρο.

Σε 23 άρθρα, το «HezKurdê» δηλώνει την άποψη της Τουρκίας για την κουρδική γλώσσα ότι η Τουρκία επέστρεψε για άλλη μια φορά στην προηγούμενη πολιτική της που εμποδίζει την κουρδική γλώσσα στη χώρα.

Το  HezKurdê λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις πολιτικές.

Το HezKurdê αναφέρει σε δύο κουρδικές διαλέκτους. Κουμαντζί και Ζαζάκι, μεταφρασμένες στα τούρκικα και στα αγγλικά.

Η παραδοσιακή πολιτική της Τουρκίας για την κουρδική γλώσσα, η άρνηση των Κούρδων στο Σύνταγμα, το κλείσιμο των κουρδικών κομμάτων, τα εμπόδια στην κουρδική γλώσσα περιλαμβάνονται ευρέως στην έκθεση.

Ο συντονιστής του HezKurdê, Φεβζί Μπουλγκάν είπε στο Voice of America ότι θέλουν να επικεντρωθούν στη σημασία της κουρδικής γλώσσας στην εκπαιδευτική πολιτική.

 

«Η κουρδική γλώσσα απειλείται με εξαφάνιση, επομένως ετοιμάσαμε μια ειδική και περιεκτική έκθεση για αυτό και την δώσαμε στην Τουρκική Προεδρία, το Κοινοβούλιο, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εσωτερικών, τα πολιτικά κόμματα και τις δημοκρατικές οργανώσεις. Τους ζητήσαμε να μην καταστρέψουν αυτή την ιστορική γλώσσα».

Καταπιέζονται 30 εκατομμύρια Κούρδοι στην Τουρκία

Ο Μπουλγκάν εκφράζει την ανησυχία του ότι η παρουσία μαθημάτων επιλογής στα σχολεία δεν μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή της κουρδικής γλώσσας.

«Εμείς οι Κούρδοι δεν μπορούμε να αντισταθούμε στην απώλεια των Κούρδων με προσωπικές προσπάθειες. Όλα τα ιδρύματα και οι φορείς στην Τουρκία δίνουν προτεραιότητα στα Κουρδικά. Πρέπει να διδάξουμε κουρδικά στα παιδιά μας στην οικογένεια, αλλά υπάρχουν περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Κούρδοι στην Τουρκία και δεν είναι δυνατό να διδάξουμε κουρδικά σε όλους. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να ασχοληθεί η πολιτεία με αυτό το θέμα».

Ο Bulgan συνέχισε να λέει ότι θα παρουσιάσουν την έκθεση στα Ηνωμένα Έθνη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις ευρωπαϊκές οργανώσεις πολιτών.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr