Πρόεδρος Σερβίας: «Πήξαμε στους κατασκόπους την Πρωτοχρονιά στο Βελιγράδι»


Ιανουάριος 9, 2023. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

«Αριθμός ρεκόρ ξένων κατασκόπων» βρέθηκε στο Βελιγράδι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. 

Είπε, επίσης, ότι οι ξένες υπηρεσίες κατέστρεψαν το έργο εκμετάλλευσης λιθίου στη Σερβία,  ανέφερε το πρακτορείο Beta.

«Σαν την Καζαμπλάνκα…»

Ο Βούτσιτς δήλωσε στο Pink TV ότι οι πληροφορίες που έλαβε επιβεβαίωσαν ότι «το Βελιγράδι ήταν σαν την Καζαμπλάνκα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς» και ότι «κατάσκοποι κατέλαβαν τα σερβικά ξενοδοχεία».

«Μας κατέστρεψαν οι πράκτορες»

«Ποτέ δεν ήταν έτσι, πετύχαμε ρεκόρ - τέτοιος αριθμός κατασκόπων από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου στο Βελιγράδι δεν έχει καταγραφεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Φαίνεται ότι πολλοί ετοίμαζαν κάθε είδους πράγματα. Ξέρετε, οι ξένες υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους, άρα μας κατέστρεψαν με  το λίθιο, μόνο εγώ μπορώ να μιλήσω γι' αυτό. Οι ξένες υπηρεσίες μας κατέστρεψαν άμεσα», είπε ο Βούτσιτς.

Σχολιάζοντας το project εκμετάλλευσης λιθίου στη Σερβία, το οποίο επρόκειτο να υλοποιηθεί από την αγγλοαυστραλιανή εταιρεία Rio Tinto, ο Βούτσιτς επανέλαβε πολλές φορές ότι ήταν λάθος να εγκαταλείψει το έργο και ότι δεν ήταν απλώς ένας «εταιρικός πόλεμος» μεταξύ του Rio Tinto και άλλων εταιρειών, αλλά ήταν επίσης «επίθεση στη Σερβία», και ότι δεν γνώριζε το «βάθος αυτής της επίθεσης».

Ρεκόρ οι ξένες επενδύσεις στη Σερβία

Ο Βούτσιτς είπε ότι το 2022 το επίπεδο των ξένων επενδύσεων στη χώρα έφτασε τα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που, όπως λέει, αποτελεί απόλυτο ρεκόρ. Ο Βούτσιτς είπε ότι το επίπεδο των άμεσων ξένων επενδύσεων ήταν 13,6% υψηλότερο από αυτό που χαρακτήρισε έτος ρεκόρ 2021.

«Πρόκειται για μια απίστευτη επιτυχία σε ένα χρόνο πολέμου στην Ουκρανία. Αναμένω ότι αυτό θα είναι το 63% των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο Βούτσιτς στο Pink.

Είπε ότι η δομή των επενδυτών έχει αλλάξει και ότι «πολλές περισσότερες» εταιρείες από την Κίνα και την Ιαπωνία επενδύουν στη Σερβία.

Πίεση στη Σερβία

Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι αναμένει πρόσθετη πίεση στη Σερβία όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Μπορεί να χρειαστεί να το κάνουμε όχι υπό πίεση, αλλά υπό την απειλή κάτι πολύ μεγαλύτερου», είπε ο Βούτσιτς.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr