Η Βουλγαρία παρέδωσε έναν ύποπτο για τρομοκρατία στην Τουρκία


Ιανουάριος 11, 2023. Ελλάδα.

Ένας ύποπτος για συμμετοχή στην τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε από τη Βουλγαρία στην Τουρκία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, όπως αναφέρουν τα βουλγαρικά media.

Οι βουλγαρικές αρχές παρέδωσαν τον Χαζνί Γκόλτσε, ο οποίος βοήθησε τον φυγόδικο Μπιλάλ Χασάν να φύγει από τη χώρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, αφού οι τουρκικές αρχές διαπίστωσαν ότι βρισκόταν σε κοντινή βαλκανική χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης.

«Συζητήσαμε το θέμα με (τις αρχές της) Βουλγαρίας. Μας τον παρέδωσαν ( τον Γκόλτσε) στην Αδριανούπολη γύρω στις 18:00 τοπική ώρα. Ευχαριστούμε τη Βουλγαρία για τη συνεργασία της», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Χασάν οδήγησε τον βομβιστή την ημέρα της επίθεσης, που σκότωσε έξι άτομα και τραυμάτισε 81 στην πολυσύχναστη λεωφόρο Istiklal της Κωνσταντινούπολης.

Η έρευνα της Γενικής Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης για την τρομοκρατική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, με 59 υπόπτους να συλλαμβάνονται, 24 από τους οποίους βρίσκονται υπό κράτηση εν αναμονή της έρευνας.

Ο Σοϊλού ανέφερε ότι ο αδερφός του Χασάν συνελήφθη επίσης από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Αχλάν Αλμπασίρ, που τοποθέτησε τη βόμβα, παραδέχτηκε ότι εισήλθε παράνομα στην Τουρκία από την πόλη Αφρίν της Συρίας αφού έλαβε επιχειρησιακή εκπαίδευση από την τρομοκρατική ομάδα YPG/PKK. 

Μετά την επίθεση, η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας στη Συρία και το Ιράκ και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι στην ατζέντα βρίσκεται επίσης χερσαία επιχείρηση για την εκκαθάριση της βόρειας Συρίας από τρομοκρατικές ομάδες που απειλούν την Τουρκία.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr