Μπασάρ Άσαντ: Οποιαδήποτε συνάντηση με την Τουρκία πρέπει να τερματίσει τη στρατιωτική παρουσία στα εδάφη μας


Μπασάρ αλ Άσαντ

Ιανουάριος 12, 2023. Ελλάδα.

 

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έκρινε, την Πέμπτη, σύμφωνα με δήλωση της προεδρίας, ότι οι συροτουρκικές συναντήσεις υπό την αιγίδα της Ρωσίας πρέπει να βασίζονται στον τερματισμό της κατοχής, δηλαδή της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας, «για να είναι γόνιμη», στο πρώτο του σχόλιο για την προσέγγιση των δύο χωρών μετά από ένα χρονικό διάστημα που κράτησε 11 χρόνια.

 

Στα τέλη του περασμένου μήνα, οι υπουργοί Άμυνας Τουρκίας και Συρίας συναντήθηκαν στη Μόσχα, στην πρώτη επίσημη συνάντηση σε αυτό το επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία το 2011, και σε μια συνάντηση σε επίπεδο δύο εξωτερικών Υπουργοί αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Ο Αλ Άσαντ δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ειδικό απεσταλμένο στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ότι «για να είναι καρποφόρες αυτές οι συναντήσεις, πρέπει να βασίζονται στον συντονισμό και τον προηγούμενο σχεδιασμό μεταξύ Συρίας και Ρωσίας προκειμένου να επιτευχθούν οι απτοί στόχοι και αποτελέσματα που θέλει η Συρία από αυτές τις συναντήσεις, με βάση τις εθνικές σταθερές και αρχές του κράτους και του λαού».

Πριν από το ξέσπασμα της σύγκρουσης το 2011, η Τουρκία ήταν βασικός οικονομικός και πολιτικός σύμμαχος της Συρίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναπτύξει φιλία με τον Άσαντ.

 

Ωστόσο, η σχέση των δύο πλευρών ανατράπηκε με την έναρξη των διαδηλώσεων κατά της συριακής κυβέρνησης στη Συρία.

Η Άγκυρα αρχικά κάλεσε τον σύμμαχό της να πραγματοποιήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις, πριν ο Ερντογάν καλέσει τον Άσαντ να παραιτηθεί.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει υποστηρίξει την πολιτική αντιπολίτευση και τις μαχόμενες φατρίες στη Συρία.

Από το 2016, μετά από τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων μαχητών, οι τουρκικές δυνάμεις και οι πιστές συριακές φατρίες ελέγχουν μια μεγάλη συνοριακή περιοχή στη βόρεια Συρία.

Η Δαμασκός θεωρεί κατοχή την τουρκική στρατιωτική παρουσία στα βόρεια της χώρας.

Μετά από 11ετή αποξένωση, εμφανίστηκαν σημάδια προσέγγισης την τελευταία περίοδο, η οποία κορυφώθηκε σε συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ των Ρώσων υπουργών Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του Σύρου Αλί Μαχμούντ Αμπάς στις 28 Δεκεμβρίου.

 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Τουρκίας και Ρωσίας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Ωστόσο, η ημερομηνία  μετατέθηκε για τις αρχές Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο Τσαβούσογλου σήμερα, αλλά δεν διευκρινίστηκε ο τόπος της συνάντησης.

Emarat al Youm

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr