Επείγει η 'κάθαρση' στην ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών «SBU»


«Ο συλληφθείς αστυνομικός συνοδεύεται από μέλη των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας»

Ιανουάριος 27, 2023. Ελλάδα.

Κίεβο.

Ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας δήλωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών χρειάζεται «κάθαρση»,  μετά τη σύλληψη ενός ανώτερου αξιωματικού σε αυτήν, με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας.

Στο τελευταίο περιστατικό του είδους υπογραμμίζεται η  μεγάλη διείσδυση της Μόσχας σε αυτήν τη σημαντική ουκρανική δομή.

 Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, την Πέμπτη, ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών της Ουκρανίας , Βίκτορ Γιαχόν, πιστεύει ότι το πρόσφατο περιστατικό δείχνει την επείγουσα σημασία της «κάθαρσης» των μυστικών υπηρεσιών, που είναι η πιο ισχυρή υπηρεσία ασφαλείας στη χώρα.

Ο Γιαχόν ήταν αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας μέχρι το 2015.

Το πρωί της Πέμπτης, η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας, γνωστή ως «SBU», ανέφερε ότι συνέλαβε αξιωματικό ύποπτο για «εσχάτη προδοσία».

Έδινε πληροφορίες για κινήσεις και σχέδια του ουκρανικού στρατού

 Το πρακτορείο δημοσίευσε μια φωτογραφία που δείχνει χρήματα και εξοπλισμό επικοινωνίας που βρέθηκαν στο σπίτι του.

Σημείωσε ότι ο αξιωματικός, το όνομα του οποίου δεν αναφέρθηκε, χρησιμοποίησε το προσωπικό του τηλέφωνο για να φωτοτυπήσει έγγραφα που δείχνουν λεπτομέρειες σημείων ελέγχου στη Ζαπορίζια , μια περιοχή πρώτης γραμμής στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, ο αξιωματικός εργάστηκε για να στείλει τις πληροφορίες μέσω ενός λογαριασμού email καταχωρισμένου σε ρωσικό τομέα και οι μυστικές υπηρεσίες βρήκαν μια ρωσική κάρτα SIM, δέσμες ξένου νομίσματος και έναν ρωσικό οδηγό στην αγγλική γλώσσα που είχε.

 Ανέφερε ότι υπάρχουν «επιβεβαιωμένα στοιχεία για μόνιμες επαφές (του υπόπτου) με εκπροσώπους των αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

 Κάποιες από αυτές τις διασυνδέσεις συγκεκριμένα ήταν με στενούς συγγενείς του «προδότη».

Ο Γιαχόν είπε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να πραγματοποιηθεί μια διαδικασία «πλήρους καθαρισμού» στη δομή, η οποία είχε στενή και μακροχρόνια σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας.


 Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, 60 άτομα από την Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας και ένας εισαγγελέας παρέμειναν στις περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία και υπέφεραν με τις δυνάμεις της, γεγονός που δείχνει την έκταση της διείσδυσης του Κρεμλίνου στις ουκρανικές αρχές ασφαλείας.

 Υπήρξαν συλλήψεις για λόγους «προδοσίας» στην Ουκρανία τους τελευταίους 11 μήνες στις υπόλοιπες ουκρανικές περιοχές, και ανάμεσά τους ήταν ο Όλεγκ Κόλιντς, ο οποίος διορίστηκε από τον Πρόεδρο  Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 2020 για να επιβλέπει τις επιχειρήσεις στην Κριμαία η οποία βρίσκεται υπό  ρωσική κατοχή από το 2014.

 Ο Γιαχόν δήλωσε ότι ο Κόλιντς ήταν μεταξύ των ανώτερων αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών και είχε πρόσβαση στις περισσότερες απόρρητες πληροφορίες.

Πιστεύεται ότι στην Ουκρανία, λόγω του σοβιετικού παρελθόντος της υπάρχουν ακόμα Ρωσόφιλοι σε διάφορες τάξεις εντός του ουκρανικού μηχανισμού ασφαλείας.

Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη ρωσική επίθεση με στόχο στρατιωτικό χώρο κοντά στη δυτική πόλη Λβίβ  ήταν το αποτέλεσμα πληροφοριών που παρείχε ένας 77χρονος πρώην πράκτορας της Ουκρανίας, ο οποίος φοβάται ότι πολλοί πράκτορες σαν αυτόν εξακολουθούν να θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος της Ρωσίας.



Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr