Αμερικανός αναλυτής: «Αντιπαραγωγικό το βέτο της Βουλγαρίας»




Δεκέμβριος 16, 2012.

Η απόφαση της Βουλγαρίας να θέσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι, μόνο, μια αντιπαραγωγική πρακτική,  για τα ίδια τα Σκόπια, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.


Τα παραπάνω δήλωσε ο Janusz Bugajski,  Αμερικανός αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών,   για τις νέες  ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

«Είναι αυτοκαταστροφικές οι πολιτικές και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Εάν τα Σκόπια εμποδιστούν επ’ αόριστον στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, θα υπάρξει εσωτερική αστάθεια. 

Ειδικά η μειονότητα των Αλβανών έχει εκφράσει ισχυρή δυσαρέσκεια για την έλλειψη προόδου προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωσε την Κυριακή ο Μπουγκάϊσκι στο  επίσημο βουλγαρικό πρακτορείο.

«Εάν η Βουλγαρία και η ΕΕ συνεχίσουν να εμποδίζουν τα Σκόπα, διαφαίνεται ένα αβέβαιο μέλλον».

«Η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν θα επιβιώσει. Θα υπάρξουν πιθανές διαμαρτυρίες του αλβανικού πληθυσμού των Σκοπίων. Η άποψή μας είναι ότι η θέση αυτή είναι αντιπαραγωγική, όχι μόνο για τα Σκόπια, αλλά για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Janusz Bugajski , ως ειδικός σε θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 Όσον αφορά τα κίνητρα της Σόφιας, ότι, δηλαδή,  τα Σκόπια προσπαθούν να σφετεριστούν  τη βουλγαρική ιστορία, ο Μπουγκάϊσκι δήλωσε:

«Δεν είμαι σίγουρος τι επιδιώκουν οι Βούλγαροι, γιατί πάντα θα υπάρχουν εθνικιστές στα Σκόπια που θα προσπαθούν να διεκδικήσουν κομμάτια της βουλγαρικής ιστορίας.
»Νομίζω  ότι το μόνο που κάνει η βουλγαρική πλευρά,  είναι να πυροδοτήσει τα πάθη και να γίνουν, αυτά,  ακόμη πιο αρνητικά και να χρησιμοποιηθούν (στο εσωτερικό της χώρας) από την κυβέρνηση των Σκοπίων», είπε ο Janusz Bugajski  , συγγραφέας πολλών βιβλίων για τις χώρες που είχαν ενστερνιστεί τον κομμουνισμό, σημειώνει το βουλγαρικό Μέντιαπούλ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr