Σκόπια: Ουδέν νέο από τις συναντήσεις του Μάθιου Νίμιτς




Ιούλιος 29, 2014.

«Το θέμα του ονόματος του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, είναι ένα ζήτημα το οποίο επηρεάζει πολλές χώρες, όπως τις ΗΠΑ, την Γερμανία και χώρες που θέλουν να  το δουν να επιλύεται, εν μέσω των παγκόσμιων διενέξεων.


Το πρόβλημα δεν πρέπει να το αφήσουμε να ‘σιγοβράζει’, αλλά να αποφασισθεί η εξεύρεση λύσης τάχιστα», είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σημείωσε, επίσης, ότι στηρίζει το ενδιαφέρον της  Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ που έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να επιλυθεί το όνομα, καθώς πολλές χώρες ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της περιοχής, όπως σημειώνει το Press 24  των Σκοπίων. 

Όταν ρωτήθηκε εάν στις διαπραγματεύσεις περιλαμβάνεται  και η ταυτότητα του λαού, ο Νίμιτς είπε: 

«Οι λαοί έχουν τη δική τους ταυτότητα και δεν είναι διαπραγματεύσιμη, οι λαοί  μπορούν να δημιουργήσουν τα στοιχεία τους  και να αναπτύξουν  τον πολιτισμό τους», είπε στην ερώτηση εάν η ταυτότητα συμπεριλαμβάνεται  στις διαπραγματεύσεις, όπως πρόσφατα σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Νίμιτς αξιολόγησε ως εποικοδομητικές τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και δήλωσε ότι αναμένει η συνάντηση με την ελληνική πλευρά να αποδειχθεί εποικοδομητική.

Κατά τη συνάντησή Μάθιου Νίμιτς,  με τον πρόεδρο του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, Γκεόργκι Ίβανοφ, επιβεβαιώθηκε ότι ‘με καλή την πίστη’ θα μπορούσε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονόματος, σημειώνει το Plusinfo.

Προηγουμένως ο Πρέσβης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είχε συναντηθεί με τον νεοδιορισθέντα  διαπραγματευτή για το όνομα του κράτους, Βάσκο Ναουμόφσκι.
Ο Μάθιου Νίμιτς μεταβαίνει αύριο στην Αθήνα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr