Αλβανία: Αντιδράσεις στη Χιμάρα για το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη





Ιούλιος 29, 2014.

Τίρανα.

Στις 31 Ιουλίου το αλβανικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το νέο χάρτη της αυτοδιοίκησης στη χώρα και σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν εγκριθεί από την  ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, η Αλβανία θα έχει 61 δήμους.


Η αλβανική πολιτική προσοχή έχει εστιασθεί στη Χιμάρα.  Ο νέος χάρτης έχει προκαλέσει την αντίδραση της γειτονικής χώρας, της Ελλάδας, η οποία υποστηρίζει ότι η Χιμάρα είναι μέρος της ελληνικής μειονότητας.

Στο μεταξύ τρία μέλη  από Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ενσωμάτωση- LSI,  έχουν μεταβεί στη Χιμάρα και έχουν συναντήσεις με τους κατοίκους για να εξηγήσουν το σχέδιο της κυβέρνησης και τα οφέλη που θα έχουν οι κάτοικοι με  το νέο δήμο.

Σοβαρές αντιδράσεις για τη Χιμάρα έχει εκφράσει το Κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- ΚΕΑΔ- PBDNJ, το οποίο απειλεί να  εγκαταλείψει τον κοινοβουλευτικό συνασπισμό.

Οι αντιδράσεις από την ελληνική μειονότητα είναι έντονες, μάλιστα, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα, Έλληνες από τη μειονότητα της Χιμάρας έχουν στήσει κάλπη στο μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς προκειμένου  οι πολίτες της Αλβανίας να ψηφίσουν για το ζήτημα της Χιμάρας.

«Σε ένα χαρτί έχουν γράψει, αν οι Αλβανοί είναι υπέρ ή κατά της ένωσης της Χιμάρας με τη Βρανίστι, όπως προβλέπει ο νέος εδαφικός χάρτης  στην περιοχή», σημειώνει το δημοσίευμα.

Γίνονται επίσης, συνεχείς συνεδριάσεις  με τον επικεφαλής του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε και τον πρώην επικεφαλής του Δήμου της Χιμάρας, Βασίλη Μπολάνο, επιπρόσθετα αναφέρεται και η παρέμβαση του ελληνικού κράτους στις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα μας και γίνεται προσπάθεια να επηρεαστεί η εδαφική κατανομή.

Η ελληνική πλευρά υπερασπίζεται την ελληνική μειονότητα και τις θέσεις που εκφράζει, προκαλώντας, έτσι παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας, σημειώνει η Gazeta Shqip.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι την περιοχή επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πύρρος Δήμας, που είχε ζητήσει έναν συμβιβασμό σχετικά με την εδαφική διαίρεση, με επίκεντρο τη Χιμάρα.

Ωστόσο ο Πύρρος Δήμας μέσα από το κοινωνικό δίκτυο Twitter έγραψε για τη συνάντηση που είχε με τον  βουλευτή Koço Kokëdhima και τον δήμαρχο της Χιμάρας Jorgo Goro: Μιλήσαμε για τη νέα διοικητική-εδαφική διαίρεση της αλβανικής κυβέρνησης, την οποία δεν δεχόμαστε. Έκανα γνωστό ότι για τη Βόρεια Ήπειρο, η διαίρεση αυτή είναι απαράδεκτη και αντίθετη προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», έγραψε ο Δήμας.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr