Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Καναδάς: «Είμαστε έτοιμοι να συγκρουσθούμε με τη Ρωσία για την Αρκτική»
Αύγουστος 26, 2014.

Ο Καναδάς ανησυχεί γιατί η Ρωσία έχει επεκτείνει τις στρατιωτικές ικανότητές της στην Αρκτική και φέρεται έτοιμη να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της έχοντας τα «όπλα ανά χείρας». 


Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά, John Baird, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Δανίας «Berlingske».

Σύμφωνα με τον Καναδό πολιτικό, η Οτάβα «προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για διεκδίκηση μέρους της  Αρκτικής, και εάν θεωρηθεί απαραίτητο θα προβεί σε χρήση βίας».

Ωστόσο, ο Baird δήλωσε ότι θα προτιμούσε το ζήτημα να επιλυθεί ειρηνικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νέος ψυχρός πόλεμος δεν έχει αρχίσει ακόμη. Παρόλα αυτά ο Καναδάς διακοινώνει ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευθεί.

Η Ρωσία και ο Καναδάς ισχυρίζονται ότι έχουν δικαιώματα στην υποβρύχια κορυφογραμμή Λομονοσόφ.

Η Οτάβα παρατηρεί μια επέκταση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αρκτική, αφού έχει ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή ενός κέντρου εκπαίδευσης και διάνοιξη τοποθεσιών για κατασκευή ναυτιλιακών υποδομών.

 Από το 2008, ο Καναδάς διεξάγει τακτικές ασκήσεις στην Αρκτική με τις ένοπλες δυνάμεις, παρουσιάζοντας τη θέλησή του να προστατεύσει την κυριαρχία της χώρας σε τμήμα της Αρκτικής που θεωρείται πλούσιο σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Με τις ασκήσεις προσπαθεί να αποτρέψει κάθε δυνατότητα ευελιξίας στη Ρωσία, σημειώνει το δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr