Αλβανία – Αναπαράσταση: Πως νυμφεύθηκε ο Σκεντέρμπεης πριν από 567 χρόνια


 https://www.youtube.com/watch?v=kybkJ4KEoYE


Aναπαράσταση του γάμου του Σκεντέρμπεη πριν από 567 χρόνια στο κάστρο Κανίνα (βίντεο)


Απρίλιος 23, 2018. 17:35


Στους Αλβανούς,  που θέλουν να πιστεύουν ότι ο χριστιανός Γκιέργκι Καστριότι Σκερντέμπεης, που πολέμησε με λύσσα τους μουσουλμάνους Οθωμανούς,  είναι μέρος του αλβανικού έθνους, επιφυλάχθηκε μια ξεχωριστή εκδήλωση που έγινε στο φρούριο Κανίνα.



Στο ιστορικό αυτό φρούριο, πριν από 567 χρόνια, ο  χριστιανός εθνικός ήρωας των Αλβανών, Σκεντέρμπεης,  νυμφεύθηκε την Ντονίκα Αριάνιτι.


Η αναπαράσταση, στην οποία έγινε προσπάθεια να παρουσιασθεί το εθιμικό της εποχής  όσο γίνεται με τα χρόνια του Σκερντέρμπεη, το 1451,  δίνοντας ένα εξαιρετικό θέαμα στους εκατοντάδες συμμετέχοντες και στους θεατές, τόσο από την Αλβανία, όσο και από τους Αρμπερεσίτες που ήρθαν από τη νότιο Ιταλία, συμπεριλαμβανομένου του Λορίς Καστριότα Σκάντερμπεγκ, κληρονόμου της οικογένειας του εθνικού ήρωα των Αλβανών, ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση στα αλβανικά: 


«Είμαι Αλβανός, θέλω να ευχαριστήσω τον  Φάτε Βελάι για αυτήν την συναρπαστική στιγμή. Εάν η εκδήλωση του γάμου δεν είχε γίνει δεν θα είχα έρθει, αλλά τώρα βλέπω ότι είναι η καλύτερη στιγμή για ενωθεί το αλβανικό αίμα με το αυτό των Αρμπερές.


Χωριστήκαμε από την ιστορία και ακριβώς αυτή η ιστορία μας ανάγκασε να ζούμε σε διαφορετικά μέρη. Είναι ευκαιρία να καταστεί η ιστορία των Αλβανών γνωστή σε όλο τον κόσμο», είπε.

Ο διοργανωτής, Φάτε Βελάι,  από τον Αυλώνα (Βλόρα, ) δήλωσε ότι το φρούριο Κανίνα έζησε ξανά τις στιγμές  της ιστορίας και της παράδοσης  που γνώρισε  αυτή η περιοχή, υπενθυμίζοντας την πιο ένδοξη  ιστορία του αλβανικού κράτους.


Ο ίδιος επεσήμανε ότι : Ο Σκεντέρμπεης ήρθε στο Κανίνα να ενώσει τον βορρά  και τον νότο εναντίον της Οθωμανικής Κατοχής.


Επίσης, ο δήμαρχος του Αυλώνα (Βλόρα), Ντρίταν Λέλι, είπε χαρακτηριστικά: 


«Είμαστε εδώ για να δείξουμε σε όλους ότι οι Αλβανοί ξέρουν να είναι ενωμένοι, ξέρουν πώς να κάνουν ένα κράτος, ξέρουν να εκτιμούν την ιστορία και να διατηρούν κάθε καλή μνήμη για να φέρουν όπως σήμερα μετά από πάνω από 500 χρόνια, αυτήν τη συμβολική γιορτή, για τον Σκεντέρμεη, εδώ στο παλιό φρούριο.


(Στοιχεία από shqiptarja.com)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr