Η Αλβανία προσφέρει στις ΗΠΑ χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές βάσεις



Απρίλιος 18, 2018. 06:17


Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Ματίς,  ευχαρίστησε την Αλβανία για τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ ως συμμάχου χώρας, η συμβολή της οποίας ξεπερνά το μέγεθος του κράτους.


«Η Αλβανία έχει δείξει ότι το γεωγραφικό της μέγεθος είναι πολύ μικρότερο από τη σημαντική συμμετοχή της στη συμμαχία. Ως αποφασισμένος σύμμαχος, η Αλβανία προσφέρει πλέον του  βάρος της», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός κατά τη συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα.



Εκθείασε επίσης τον ρόλο της Αλβανίας να μην επιτρέψει, όπως είπε, ‘την καταστροφική ρωσική επιρροή στην περιοχή».


«Η δέσμευση της Αλβανίας για το μέρος του φορτίου που ανήκει σε αυτήν, έρχεται σε μια εποχή που η Ρωσία επιδιώκει να διαιρέσει τη συμμαχία μας. Επίσης,  λίγες χώρες της περιοχής έχουν την επαγρύπνηση της Αλβανίας για την καταστροφική ρωσική επιρροή στην περιοχή και σας συγχαίρω για το έργο σας στη διατήρηση της ακεραιότητας των αλβανικών θεσμών, δήλωσε ο Ματίς, όπως αναφέρει η Φωνή της Αμερικής.



Η Αλβανία προσφέρει στρατιωτικές βάσεις


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Πεντάγωνο την Τρίτη, η υπουργός  Όλτα Τζάσκα,  ζήτησε την παρουσία στρατιωτικής δύναμης των  ΗΠΑ στην Αλβανία.


Είπε ότι η Αλβανία έχει προτείνει ιδέες για τη διάθεση χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων βάσεων, καθώς και άλλων δυνατοτήτων, είτε σε διμερές επίπεδο, είτε σε επίπεδο ΝΑΤΟ.


Η Τζάσκα πρότεινε ακόμη στους αξιωματούχους των ΗΠΑ να εξετάσουν τη δυνατότητα της Αλβανίας να λειτουργήσει ως σημείο επαφής στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.


Σύμφωνα με αυτήν, μια αμερικανική ή ΝΑΤΟ-ική  παρουσία θα μπορούσε να είναι μια σαφής απόδειξη ότι η περιοχή αυτή δεν έχει λησμονηθεί από τους συμμάχους.


 Τι πρότεινε



Η Τζάσκα πρότεινε συγκεκριμένες βάσεις και ναυπηγεία της Αλβανίας, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο για την εναέρια προμήθεια καυσίμων και ζώνη εκπαίδευσης  στην Μπίζε (Bizë) του Ελμπασάν, ως ιδέα που μπορεί να διερευνηθεί.


Εξέφρασε την επιθυμία για την αύξηση της παρουσίας της αμερικανικής στρατιωτικής βιομηχανίας στην Αλβανία.


Η Τζάσκα είπε ότι στην Αλβανία υπάρχουν εκτεταμένες περιοχές στις οποίες οι ΗΠΑ μπορούν να επενδύσουν.


Σε συνάντηση με την Lckheed-Martin στην Ουάσιγκτον, πρότεινε  στην επιχείρηση να ασχοληθεί περισσότερο με την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Αλβανίας, όσον αφορά τον έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου.


Εκτός από τη Ρωσία υπάρχουν προθέσεις  επέκτασης και άλλων χωρών 


Η Αλβανίδα υπουργός ανέφερε ότι, εκτός από τις προθέσεις της Ρωσίας να επεκταθούν στην περιοχή και τις αποσταθεροποιητικές της δράσεις , υπάρχει, επίσης, μια αύξηση των προθέσεων και της επιρροής από άλλες χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν και η Τουρκία.


Είπε ότι πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προσανατολίζονται προς τη Δύση.


«Η τύχη των Δυτικών Βαλκανίων είναι  ευρωατλαντική και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους εξτρεμιστικούς θρησκευτικούς εθνικιστές και τη ρωσική παρέμβαση».





https://www.facebook.com/zeriamerikes/videos/10156219440669536/

(Στοιχεία από iliria.tv)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr