Κοσσυφοπέδιο: Παρήλθε η ημερομηνία για την ίδρυση της ‘Ένωσης Σερβικών Δήμων’



Αύγουστος 5, 2018. 07:21

Πρίστινα.
 
Η προθεσμία για την υποβολή στις Βρυξέλλες του σχεδίου για την ίδρυση της Ένωσης των Δήμων με Σερβική Πλειοψηφία, ήταν χθες Σάββατο.

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει εάν ένα τέτοιο έγγραφο κατατέθηκε στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, ο Άβνι Αρίφι, επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του Κοσσυφοπεδίου στο διάλογο με τη Σερβία, δήλωσε στο ‘ράδιο ελεύθερη Ευρώπη’, ότι η ομάδα διαχείρισης, σύμφωνα με προηγούμενη συμφωνία στις Βρυξέλλες έχει πλήρη προστασία της ιδιωτικής ζωής στην εργασία, και η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στερείται της δυνατότητας να έχει περισσότερες πληροφορίες.


Από την άλλη πλευρά, η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος Τύπου της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε στο ‘ράδιο ελεύθερη Ευρώπη’, ότι «η ομάδα διαχείρισης χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να συντάξει το καταστατικό της Ένωσης».


Σύμφωνα με την ΕΕ, όταν η (σερβική) Ομάδα ενημερώσει τις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα των εργασιών τους, τότε αυτή θα συζητηθεί στις συνεδριάσεις κορυφής της ΕΕ από τους προέδρους του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.


Την προηγούμενη ημέρα, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, ζήτησε αυξημένη θεσμική ετοιμότητα, σε περίπτωση, όπως είπε, κάθε διατάραξης του νόμου και της τάξης.


Ο αναπληρωτής διοικητής της Αστυνομίας Κοσσυφοπεδίου για την περιοχή της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Μπέζι Χότι, δήλωσε στο ‘ράδιο ελεύθερη Ευρώπη’ ότι η κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου είναι ήσυχη και υπάρχει μικρή κίνηση πολιτών.


Η κυβέρνηση στην Πρίστινα δεν έχει επιβεβαιώσει για οποιαδήποτε κίνηση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου προς τις Βρυξέλλες. Ενδεχομένως σήμερα θα υπάρξουν ενδείξεις για τις προθέσεις τους.


(Στοιχεία από ZËRI.INFO)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr