Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Πρόεδρος Σερβίας σε Σέρβους Κοσόβου: Μην κηρύξετε τώρα αυτονομία!Αύγουστος 3, 2018. 23:07

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς απηύθυνε ανοικτή επιστολή προς τους Σέρβους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με την οποία είπε ότι ο ίδιος ως επικεφαλής του κράτους δεν θα επιτρέψει οργανωμένη βία κατά των Σέρβων και των αγίων τους, ούτε όποια δίωξή τους.Με την επιστολή του αυτή, ο Βούτσιτς προσπαθεί να καθοδηγήσει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχουν προειδοποιήσει για τη σύνταξη του Χάρτη του Συνδέσμου σε δήμους που υπάρχει σερβική πλειοψηφία.


Ο πρόεδρος της Σερβίας ζήτησε από τους Σέρβους πολίτες να μην κηρύξουν αυτονομία, διότι σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν οι Αλβανοί ή μέρος της διεθνούς κοινότητας ως πρόσχημα για την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης εναντίον τους.


Είπε ότι η διατήρηση της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο είναι πρωταρχικό καθήκον του ΝΑΤΟ και από το οποίο αναμένει και απαιτεί «να διατηρήσει την ειρήνη με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια που θα επιδεινώσει τη διαβίωση των Σέρβων».


Ο Βούτσιτς εξέφρασε επίσης τη θέση ότι για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας θα πρέπει να δοθούν στους Σέρβους περισσότερα δικαιώματα από αυτά που έχουν σήμερα.


Οι Σέρβοι Κοσσυφοπεδίου είχαν προειδοποιήσει ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους έως τις 4 Αυγούστου, ομάδα διαχείρισης θα στείλει σχέδιο καταστατικού στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στις 5 Αυγούστου θα ανακοινώσει το σχηματισμό του Συνδέσμου των Σερβικών Δήμων, με τη μορφή της αυτονομίας.


(Στοιχεία από shqiptarja.com, topalbaniaradio.com)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr