Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Τράπεζα «πλυντήριο βρώμικου χρήματος»- δραστηριοποιείται στην ΑλβανίαΜάρτιος 12, 2019. 16:45

Οι μετοχές στο χρηματιστήριο της αυστριακής ‘Raiffeisen Bank’, η οποία δραστηριοποιείται και στην Αλβανία, μειώθηκαν περισσότερο από 12% στις 5 Μαρτίου, μετά από μια καταγγελία αναφορικά στις δαπάνες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, γράφει το αλβανικό Politiko, αναφερόμενο  στη βρετανική  The Economist.Ο ισχυρισμός αφορά ταμειακές ροές  από την ‘Danske Bank’, μια δανική τράπεζα που συμμετείχε σε ένα μεγάλο σκάνδαλο πέρυσι για  νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συγκεντρώνοντας $ 230 δισεκατομμύρια από ύποπτους πόρους που προέρχονται από τα πρώην σοβιετικά κράτη.


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Raiffeisen Bank’ είναι η τελευταία από τις ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι ύποπτες για ‘βρώμικους λογαριασμούς’ χωρών της ανατολικής Ευρώπης.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που κατηγορούνται με τέτοιες χρεώσεις έχουν χάσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους έξι μήνες.


Οι επενδυτές αυτών των τραπεζών έχουν λόγο να ντρέπονται, σημειώνει το βρετανικό έντυπο.
Άλλες ύποπτες καταθέσεις είναι πιθανόν να ανακαλυφθούν σύντομα, σύμφωνα με τον ‘Economist’.


Ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται στη Δανία, την Εσθονία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Αμερική. Η τελευταία, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό δεν δέχεται εύκολα το ξέπλυμα χρήματος.


Το 2012 στη μεγάλη τράπεζα HSBC επιβλήθηκε πρόστιμο 1,9 δις δολάρια και τέθηκε υπό παρακολούθηση για πέντε χρόνια μετά από έρευνα που εντόπισε ότι ικανή ποσότητα χρημάτων είχαν προέλθει από κανάλια εμπόρων ναρκωτικών του Μεξικού.


politiko.al
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr