Αλβανικά Όνειρα: Συνομοσπονδία τεσσάρων κρατών των Βαλκανίων



Απρίλιος 14, 2019. 21:44

Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Κοσούμι, προτείνει  οι τέσσερις «μικρές χώρες των Βαλκανίων»- η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο, να σχηματίσουν μια «σύγχρονη συνομοσπονδία», με βάση την κοινή διπλωματία και στρατό, το εμπόριο και την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και αγαθών, όπως γράφει η σκοπιανή Βέτσερ.


Η Συνομοσπονδία θα έχει περίπου 8,5 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων τα 5,5 εκατομμύρια ή το 67% θα είναι Αλβανοί, ενώ οι Σλάβοι θα είναι περίπου 1,5 εκατομμύρια και η συμμετοχή τους στην Συνομοσπονδία θα είναι με λιγότερο από 18% και θα αποτελούν μειονότητα.


Θα ήταν ένα μεγαλύτερο αλβανικό κράτος, μεγαλύτερο από το σχέδιο για τη Μεγάλη Αλβανία.
Στο πρωτότυπο κείμενο, το οποίο δημοσιεύεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Πρίστινα, ο Μπαϊράμι λέει ότι μια τέτοια ιδέα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί επειδή οι χώρες αυτές δεν έχουν έχθρα μεταξύ τους.



«Γιατί μπορεί κανείς να δημιουργηθεί μια σύγχρονη συνομοσπονδία, όταν οι Αλβανοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κάθε κράτους και ως  έθνος πλειοψηφίας; 


Επειδή οι Αλβανοί έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και των φιλικών σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο, ακριβώς λόγω του αλβανικού παράγοντα στις χώρες αυτές και λόγω των ηγεμονικών ορέξεων της Σερβίας και των πολιτικής επιρροής των άλλων», γράφει  ο Κοσούμι, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου από το 2005 έως το 2006.


Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό  του Κοσσυφοπεδίου, οι τέσσερις χώρες διαθέτουν μικρά εδάφη, μικρές αγορές και όχι πολύ αναπτυγμένες οικονομίες, και το ακαθάριστο προϊόν τους κυμαίνεται από πέντε δισεκατομμύρια δολάρια, όπως και το Μαυροβούνιο, έως 13 δις ευρώ, όσον αφορά την Αλβανία.


Ο Κοσούμι σημείωσε ότι όλες οι μικρές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μαζί δεν έχουν ένα ακαθάριστο προϊόν, όπως η Τσεχία για παράδειγμα.


Πιστεύει ότι η ενοποίηση των τεσσάρων μικρών κρατών θα σώσει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού καθενός από αυτά στον τομέα της διπλωματίας. Πιστεύει ότι η ενοποίηση των τεσσάρων μικρών κρατών θα σώσει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού καθενός από αυτά  στον τομέα της διπλωματίας.


«Με μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων μικρών χωρών της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας, αντί για περίπου 126 πρεσβείες που έχουν όλες αυτές οι χώρες μαζί θα υπάρχει μια πρεσβεία που αντιπροσωπεύει τα τέσσερα αυτά κράτη.


Αυτό θα μειώσει το κόστος των πρεσβειών με διάφορους τρόπους και θα αυξήσει την κάλυψη των τεσσάρων χωρών με γραφεία», ανέφερε ο Κοσούμι.


Λέει ακόμη για τα οφέλη της ενοποίησης σε μια συνομοσπονδία όσον αφορά την ασφάλεια.

«Οι στρατιώτες αυτών των μικρών χωρών ξεκινούν από 2.500 του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου, μέχρι 9 με 10 χιλιάδες όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία.


Κανένας από τους μικρούς στρατούς των χωρών αυτών δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των χωρών αυτών, και κανείς δεν είναι σίγουρος ότι το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί το Μαυροβούνιο εάν δεχθεί επίθεση από μια περιφερειακή ή ευρωπαϊκή χώρα», γράφει ο Μπαϊράμ Κοσούμι, ο οποίος σήμερα  είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Γκιλάν και καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα.


Вечер


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr