Ινστιτούτο Στοκχόλμης: Σε κατακόρυφη αύξηση οι τουρκικές στρατιωτικές δαπάνες



Απρίλιος 30, 2019. 22:02

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσίευσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης (sipri.org), οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας το 2018 αυξήθηκαν στα 19 δισεκατομμύρια, δηλαδή 24% περισσότερα από ό, τι το προηγούμενο έτος.



«Μόνο το 2018 οι δαπάνες τις Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 24%, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση στρατιωτικών δαπανών μεταξύ των 15 χωρών με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες».


Η Τουρκία βρίσκεται 15η στην κατάταξη των στρατιωτικών δαπανών του 2018. 

Σύμφωνα με την SIPRI, η αύξηση του προϋπολογισμού της Τουρκίας προέρχεται τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.


Υπενθυμίζεται ότι οι εντάσεις μεταξύ  των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας επιδεινώθηκαν μετά τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία κατά των Ομάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG), των κουρδικών δυνάμεων που στηρίζει η ηγεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ISIS.


Η προγραμματισμένη προμήθεια από την Τουρκία των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 είναι ένα άλλο θέμα που επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον καθιστώντας  την Τουρκία ‘χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες το 2018», αναφέρει η έκθεση.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr