Geopolitika News: Σε πανικό η ΕΕ λόγω των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Κύπρο!



Ιούλιος 18, 2019. 23:26

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε την Τουρκία ότι «η συνέχιση της κλιμάκωσης των συγκρούσεων και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των μελών μας, αναφορικά με την Κύπρο, θα αναγκάσει την ΕΕ να αντισταθεί».


Ωστόσο, η Τουρκία έχει σίγουρα «άσους στο μανίκι της»:


Εκτός από μέλος και κύριο στοιχείο του ΝΑΤΟ, με ένα πολύ δυνατό εναέριο και θαλάσσιο στόλο, η Τουρκία ελέγχει τα Στενά μέσω των οποίων διέρχονται τα δεξαμενόπλοια πετρελαίου από την περιοχή της Κασπίας προς την Ευρώπη.


Η Τουρκία έχει στα χέρια της την ‘βαλβίδα’ για την μεταναστευτική κρίση, αφού μέσω της επικράτειάς της οι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν απευθείας πρόσβαση στην ΕΕ (Βουλγαρία και Ελλάδα).


Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα στο έδαφος της οποίας καταλήγει ο αγωγός ΤΑΝΑΡ, που είναι ένα βασικό συσταστικό του ευρωπαϊκού νοτίου διαδρόμου ενέργειας, και ότι θα αποπερατωθεί στην Ελλάδα, ίσως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε να συνδεθεί με τον ιταλο-ελληνικό αγωγού φυσικού αερίου TAP.


Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταθεί οι πληροφορίες σχετικά με μια πιθανή απομάκρυνση των  Ηνωμένων Πολιτειών από την συμμετοχή  της Τουρκίας στην παραγωγή του προγράμματος της 5ης γενιάς των F-35 και το Κογκρέσο έχει ήδη δραστηριοποιηθεί στην αναζήτηση ενός αντικαταστάτη των τουρκικών εταιριών που παράγουν ορισμένα συστατικά απαραίτητα για την παραγωγή των πιο σύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών.


Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και το Κογκρέσο, έρχονται συνεχώς σε νέες δηλώσεις ότι η Τουρκία θα έρθει υπό νέων κυρώσεων των ΗΠΑ, εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, με κύριο ζήτημα την ακύρωση της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία.


Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει ήδη εξοφλήσει πλήρως τα τέσσερα από τα 100 αεροσκάφη που σκοπεύει να αποκτήσει. 
Εκτός από τις κυρώσεις και τα στρατιωτικά στοιχεία, η Ουάσιγκτον φέρεται να ετοιμάζει και αντίμετρα στο σφαίρα της οικονομίας, τα οποία πιστεύει ότι θα ήταν οδυνηρά για την αποδυναμωμένη, ήδη, τουρκική οικονομία και την πτώση του εθνικού νομίσματος , την τουρκική  λίρα.


Ωστόσο, φαίνεται ότι για όλα αυτά δεν είναι εντυπωσιασμένη. Από την περασμένη Παρασκευή άρχισε να παραλαμβάνει τα ρωσικά συστήματα των S-400 και την  παραλαβή στις επόμενες ημέρες 100 πυραύλων για το σύστημα που προτίθεται να αναπτύξει στην περιοχή της Άγκυρας και κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής με τη Συρία, ενώ στους επόμενους δύο μήνες τελειώνει η κατάρτιση των Τούρκων στρατιωτικών στη Ρωσία για τη χρήση του προαναφερθέντος συστήματος, που σήμερα θεωρείται  το πιο σύγχρονο του είδους του στον κόσμο.


Η νευρικότητα των ΗΠΑ και της ΕΕ εντείνεται, με δεδομένο ότι η Τουρκία σχεδόν δεν κρύβει τα σχέδιά της εξωτερικής πολιτικής της που σχετίζονται με τους άμεσους γείτονές της.


Έτσι, η τουρκική ενημερωτική ιστοσελίδα Habertürk αναφέρει ότι η συνέχιση της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας εγείρει ανησυχίες στη Δύση, γιατί η Τουρκία έχει τον δεύτερο πολυπληθέστερο στρατό στη Δυτική Συμμαχία.


Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο έντονης αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Υπάρχει ένα είδος κωδικοποιημένης συμμαχίας «μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου», με αντικείμενο τις μεγάλες αποθέσεις φυσικού αερίου, που η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα της Κύπρου επικαλούμενη  το κατεχόμενο τμήμα της βόρειου Κύπρου από τον τουρκικό στρατό, που η ίδια αποκαλεί ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και αναγνωρίζεται ως τέτοια μόνο από τον εισβολέα, την Τουρκία.


Παρά, όμως τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, η Τουρκία συνεχίζει να ενισχύει την στρατιωτική παρουσία της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.


Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε ότι η «συνέχιση της κλιμάκωσης των συγκρούσεων και η αμφισβήτηση  της κυριαρχίας  των μελών μας, αναφερόμενος  στην Κύπρο, θα αναγκάσει την ΕΕ να αντισταθεί».


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν, έχει πλήρη επίγνωση των συγκριτικών και γεωγραφικών πλεονεκτημάτων της Τουρκίας, καθώς και την τεράστια σημασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τη  χώρα του. 


Προκαλεί όμως την παγκόσμια γεωπολιτική ισορροπία σε μια εποχή που είναι πολύ εύκολη για την επέκταση των συμφερόντων της, καθώς η Κίνα και η Ρωσία παραμένουν ως «παθητικοί παρατηρητές» στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.


Η Άγκυρα δεν προτίθεται να παρατηθεί από τους στόχους της για μια ανεξάρτητη πολιτική και η Δύση αργά η γρήγορα θα την παραδεχθεί.


Καλύτερα νωρίς, παρά αργά, γιατί κάθε είδους κυρώσεις θεωρούνται παράλογες και αντιπαραγωγικές, όπως είναι και αυτές κατά της Ρωσίας από τη Δύση.


Η Τουρκία θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όσο της είναι βολικό το γεγονός  ότι επωφελείται  από τη Συμμαχία.


Αλλά, πρέπει να τονισθεί ότι η Άγκυρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ σε μια άλλη εποχή, όταν υπήρχε ο κίνδυνος από την απειλή της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ). Αυτή η απειλή εξέλιπε. Οπότε ακολουθεί μια δική της οδό πέρα από τα δυτικά συμφέροντα και τους δυτικούς φόβους.


geopolitika.news



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr