Frontex: Παρά την πανδημία ο αριθμός των μεταναστών στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων αυξήθηκε


Ιούλιος 21, 2021. Ελλάδα.

Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ έχει μειωθεί υπό την επίδραση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων  που τέθηκαν έναντι του ιού Covid 19, και η μόνη ευρωπαϊκή προσφυγική οδός που έχει σημειώσει σημαντική αύξηση είναι τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια ανάλυση κινδύνου που δημοσιεύθηκε από  τον Frontex.

Το έγγραφο αναφέρει ότι το 2020, παρατηρήθηκε παράνομη είσοδος 125.226 ατόμων στην ΕΕ, δηλαδή μείωση 13% σε σύγκριση με το 2019, όταν καταγράφηκε η παράνομη είσοδος 141.846 προσφύγων.

Οι γνωστές μεταναστευτικές διαδρομές από τα σύνορα της Πολωνίας, της Μαύρης Θάλασσας, της ανατολικής και δυτικής Μεσογείου, της Αλβανίας και της Ελλάδας έχουν σημειώσει δραστική μείωση του αριθμού των ατόμων που τα χρησιμοποίησαν για να φτάσουν στα σύνορα της Ένωσης.

Τα δρομολόγια της Δυτικής Αφρικής, της Κεντρικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων, από την άλλη πλευρά, σημείωσαν αυξημένη αύξηση στον αριθμό των προσφύγων.



 Το 2020, λίγο λιγότερα από 27.000 άτομα διέσχισαν παράνομα από τη Σερβία στην Ουγγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία, κάτι που είναι σημαντικά περισσότερα από τα περίπου 15.000 το προηγούμενο έτος.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οι περισσότεροι μετανάστες ήταν από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, τώρα οι Σύροι βρίσκονται στην πρώτη θέση. Πίσω τους έρχονται οι Αφγανοί και  οι Ιρακινοί.

Η ανάλυση του Frontex υποδηλώνει ότι η αύξηση της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων είναι συνέπεια προηγούμενης μεταναστευτικής πίεσης στη διαδρομή που διέρχεται από την κοιλάδα Μοράβιας- Αξιού.

Η αρχή της πανδημίας και η εισαγωγή περιοριστικών μέτρων επηρέασαν την ανεύρεση μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων σε αυτήν την περιοχή. Επομένως, μετά τη χαλάρωση των μέτρων, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων βιάστηκε να συνεχίσει το ταξίδι του στην ΕΕ σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ανάλυση του Frontex βασίζεται σε δεδομένα που έχουν καταχωριστεί από την υπηρεσία, την τοπική αστυνομία και άλλες υπηρεσίες, και θεωρείται ότι ο πραγματικός αριθμός των μεταναστών είναι ακόμη υψηλότερος, επειδή πολλές ομάδες λαθρεμπορίου συνεχίζουν να διακινούν λαθραία άτομα πέρα ​​από τα σύνορα.

Μόνο πέρυσι, ανακαλύφθηκαν πολλές σήραγγες που οδηγούσαν κάτω από τη συνοριακή γραμμή μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας και χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά προσφύγων.

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι  όσον αφορά την Ελλάδα έκανε δύο ταχείες παρεμβάσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν στην Ελλάδα περισσότερο προσωπικό και τεχνικός εξοπλισμός για την υποστήριξη της χώρας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης στα σύνορά της, τα οποία, φυσικά, είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr