«Οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν βάση σε ευαίσθητο σημείο της Τουρκίας»


Οκτώβριος 17, 2021. Ελλάδα.

Άγκυρα.

«Στη νέα αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, για τα επόμενα 5 χρόνια, έγινε αντιληπτό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να δημιουργήσουν βάσεις σε νησιά του Αιγαίου», γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες- συνεχίζει το δημοσίευμα- ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για τη δημιουργία μιας βάσης στο νησί της Σαμοθράκης, το οποίο απέχει μόλις 7 μίλια από την Ίμβρο.

 Ένα από τα βασικά άρθρα της Αμυντικής Συμφωνίας, η οποία υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και Άμυνας για περίοδο 5 ετών, έγινε γνωστό ότι συμπεριλαμβάνονται και νησιά σε αυτήν.


Το δημοσίευμα που επικαλείται πληροφορίες από τον ελληνικό Τύπο, αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να χτίσουν μια νέα αμερικανική βάση σε νησί του Αιγαίου, ένα μέρος, σε νησί της Ελλάδας στο Αιγαίο που θα διευκολύνει την ενίσχυση και την ταχεία ανάπτυξη της παρουσίας ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Έχει ανακοινωθεί ότι το νησί όπου θα εγκατασταθεί η αμερικανική βάση, η Σαμοθράκη,  είναι 7 μίλια από το νησί Ίμβρος. Ανακοινώθηκε ότι η απόφαση ελήφθη με το σκεπτικό ότι βρίσκεται κοντά στην Αλεξανδρούπολη (Έβρος) και έχει γεωγραφική θέση για να παρακολουθεί το πέρασμα του ρωσικού ναυτικού από τα Δαρδανέλια.

Sözcü

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr