Σκόπια: Δικαστική απόφαση χαρακτηρίζει το Ισραήλ ως εχθρικό κράτος και τη Μοσάντ υπηρεσία παράνομων ενεργειών


«Οι διασυνδέσεις του Μιγιάλκοφ (α) στις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών θα τον βοηθούσαν να δραπετεύσει από τη Βόρεια Μακεδονία, ανακηρύσσοντας έτσι κατηγορηματικά το κράτος του Ισραήλ παράγοντα αστάθειας στη χώρα»

 

Δεκέμβριος 28, 2021. Ελλάδα.

Σκόπια.

Το Ποινικό Συμβούλιο, το οποίο χθες, αφού τιμώρησε τον Μαρίσιτς, προέβη σε νέα απόφαση  για τη σύλληψη του πρώην διευθυντή Ασφάλειας και Αντικατασκοπείας- UBK  Σάσο Μιγιάλκοφ και κήρυξε το Ισραήλ εχθρικό κράτος και τις περιφερειακές υπηρεσίες πληροφοριών αντικρατικά στοιχεία έτοιμα να διαπράξουν έγκλημα.

Στην απόφαση που υπέγραψε η δικαστής  Βάσκα Νικολόφσκα - Μασέφσκα, η οποία διέταξε την κράτηση του Σάσο Μιγιάλκοφ χθες, σε σχέση με την υπόθεση παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων,  μαζί με τους δικαστές  Ιβάν Τζόλεφ και Νενάντ Σαβέφσκι, κήρυξαν το κράτος του Ισραήλ εχθρικό κράτος που φέρεται να ήταν έτοιμο να οργανώσει την απόδραση του πρώην διευθυντή της UBK.

Οι δικαστές υπέθεσαν ότι λόγω της μακροχρόνιας διαχείρισης της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Αντικατασκοπείας, ο Μιγιάλκοφ είχε αποκτήσει «σοβαρές διασυνδέσεις» με υπηρεσίες πληροφοριών από την περιοχή αλλά και από το Ισραήλ, κάτι που θα τον βοηθούσε να δραπετεύσει από τη χώρα.

 Ο κατηγορούμενος Σάσο Μιγιάλκοφ για μεγάλο χρονικό διάστημα, από το δεύτερο εξάμηνο του 2006 έως τον Ιούνιο του 2015, κατείχε τη θέση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Αντικατασκοπείας, μέσω της οποίας δημιούργησε στενούς δεσμούς με μεγάλο αριθμό υπαλλήλων πληροφοριών και υπηρεσίες αντικατασκοπείας στην περιοχή, αλλά και με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ, αναφέρεται στη διευκρίνιση της απόφασης για τον καθορισμό του μέτρου κράτησης του Μιγιάλκοφ, που υπογράφουν οι δικαστές οι αναφερόμενοι δικαστές.

Η διευκρίνιση εξηγεί περαιτέρω ότι οι διασυνδέσεις του Μιγιάλκοφ στις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών θα τον βοηθούσαν να δραπετεύσει από τη Βόρεια Μακεδονία, ανακηρύσσοντας έτσι κατηγορηματικά το κράτος του Ισραήλ παράγοντα αστάθειας στη χώρα.

«Τέτοιες γνωριμίες του επέτρεπαν να δραπετεύσει κυριολεκτικά από τη χώρα χωρίς διαβατήριο ανά πάσα στιγμή, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος ως πρώην διευθυντής της UBK εξακολουθούσε να ασκεί τεράστια επιρροή», εξηγούν οι δικαστές.

Αυτός ο σκανδαλώδης ισχυρισμός των τριών δικαστών είναι τουλάχιστον αυθαίρετος και επικίνδυνος, ιδίως λόγω του ότι το Ισραήλ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους φίλους της Βόρειας Μακεδονίας, οπότε συνειδητά ή όχι αυτή η σχέση παραβιάζεται. 

Επιπλέον, οι δικαστές δεν διέθεταν κανένα υλικό στοιχείο για τέτοιους ισχυρισμούς, ούτε είχαν επισυναφθεί στην απόφαση έκθεση πληροφοριών, επομένως αβάσιμα και χωρίς στοιχεία κήρυξαν εχθρικές τις περιφερειακές υπηρεσίες και τις ισραηλινές υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες, που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με τις οποίες κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο Μιγιάλκοφ, αν και αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση του Εφετείου, κρατήθηκε παράνομα για εννέα ώρες, γεγονός που υποδηλώνει την υποψία ότι οι αρχές γνώριζαν ήδη ότι θα ληφθεί νέα απόφαση για την κράτηση - την υποψία αυτή επιβεβαίωσε η υπεράσπιση του Μιγιάλκοφ.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ο υπουργός Μπόγιαν Μαρίσιτς, εκτός από τη δημόσια πειθαρχία των δικαστών χθες, άσκησε και άμεση, τηλεφωνική πίεση στον Τζόλεφ και σε άλλους δικαστές του Ποινικού Συμβουλίου με οδηγίες να συνεδριάσουν άμεσα και να λάβουν μια τέτοια απόφαση.

arhiva.infomax.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr