Πρόεδρος Βουλγαρίας: Γιατί οι Βούλγαροι μαζί με τους Σέρβους δεν μπορούν να είναι στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας;

 


Δεκέμβριος 19, 2021. Ελλάδα.

Κατά τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ σχολίασε τη θέση της Βουλγαρίας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. 

Υπογράμμισε ότι η Σόφια στηρίζει τους γείτονες στην πορεία τους προς την ΕΕ, αλλά τώρα δεν μπορεί να πει «ναι» στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

Ο Ράντεφ σημείωσε ότι ο λόγος έγκειται στην άρνηση των γειτόνων να σεβαστούν τη Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, η οποία υπογράφηκε το 2017 και η οποία υποτίθεται ότι θα βοηθήσει τη Σόφια και τα Σκόπια να επιλύσουν τη διαφορά. 

 

Η ιστορική κληρονομιά της Βουλγαρίας στα Σκόπια…

 

Το διμερές κείμενο δεσμεύει τα μέρη να μην απειλούν το ένα το άλλο με εδαφικές διεκδικήσεις και να μην δημιουργούν μίσος μεταξύ των εθνών.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η γλώσσα μίσους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας προς τη Βουλγαρία έχει γίνει πιο έντονη και δεν βλέπουμε πολιτική βούληση να αποφευχθούν προσβλητικές διατυπώσεις σε σχολικά βιβλία και μέσα ενημέρωσης, καθώς και να σταματήσει η καταστροφή του βουλγαρικού πολιτισμού και ιστορική κληρονομιά σε αυτή την περιοχή», είπε ο Ράντεφ.

Θεωρεί ότι το ανησυχητικό γεγονός είναι ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν σέβεται τις βασικές αρχές της ΕΕ και κάνει διακρίσεις σε βάρος του πληθυσμού της χώρας που θεωρεί τους εαυτούς τους εθνικά ως Βούλγαρους . Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 120.000 άνθρωποι στη γειτονική χώρα που θεωρούν τους εαυτούς τους εθνικά Βούλγαρους, είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο δύσκολο να προστεθεί η λέξη «Βούλγαροι» μεταξύ άλλων εθνών( ως μειονοτήτων) που αναφέρονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Ποιος μπορεί να είναι εναντίον των Βούλγαρων να είναι εκεί, υπό τις ίδιες συνθήκες με τους Σλαβομακεδόνες, τους Αλβανούς, τους Σέρβους, τους Τούρκους και όλα τα άλλα έθνη;» Ρωτάει ο Ράντεφ.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας είπε ότι, σε αυτή την περίπτωση, οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν πρέπει να ασκήσουν πίεση στη Βουλγαρία. 

Μάλιστα ανέφερε ότι τέτοιες απόπειρες έχουν δυσλειτουργική προσέγγιση. Πρόσθεσε ότι αντ' αυτού, θα πρέπει να αναγκάσουν μια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ να προβεί σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις που θα πληρούν τα κριτήρια για ένταξη.


«Δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα»

 

Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Τεοντόρα Γκόντσεβα, δήλωσε ότι η χώρα της συνεχίζει να στηρίζει τη θέση της προηγούμενης κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ και του Κοινοβουλίου από το 2019. 

Η Σόφια επιμένει ότι τα Σκόπια δεν πρέπει να ισχυρίζονται ότι έχουν «μακεδονική» μειονότητα στη Βουλγαρία,  ότι δεν οικειοποιούνται ή παραποιούν ιστορικά γεγονότα σχετικά με την κοινή ιστορία των δύο χωρών και ότι αποδέχονται τη διατύπωση «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» [σημ. αντί της λεγόμενης «μακεδονικής», αφήνοντας κενό στη διατύπωση, ως μιας βουλγαρικής διαλέκτου].

rs.sputniknews.com

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr