Η κρίση στην Τουρκία έπληξε τους Τουρκοκύπριους- εκατοντάδες έκαναν αιτήσεις για δουλειά στη νότια Κύπρο


Δεκέμβριος 21, 2021. Ελλάδα.

Στη Βόρεια Κύπρο, όπου τα ενοίκια, οι δόσεις των κατοικιών και πολλά χρέη πληρώνονται σε ξένα νομίσματα, η κρίση που βιώνεται λόγω της υποτίμησης τουρκικής λίρας βαθαίνει. Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν για δουλειά στο νότο, γράφει η τουρκική εφημερίδα Ντουβάρ.

Η ιστορική πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων συγκλονίζει βαθιά το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Λόγω της οικονομικής κρίσης άρχισαν να παρουσιάζονται προβλήματα στην προμήθεια ορισμένων βασικών καταναλωτικών αγαθών στα βόρεια του νησιού. Χιλιάδες Τουρκοκύπριοι έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία για ένα καλύτερο μέλλον. 


Κρίση στα καύσιμα


Σύμφωνα με τις πληροφορίες επικαλείται ο Ντουβάρ, παρά τις τελευταίες δηλώσεις του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) – Δημοκρατικού Κόμματος (DP), που ιδρύθηκε στην Κατεχόμενη Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες, ότι δεν υπάρχει κρίση καυσίμων, τα προβλήματα στην αγορά καυσίμων στα βόρεια συνεχίζεται. 

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, μια από τις δύο μεγάλες εταιρείες που προσέφεραν προϊόντα καυσίμων στους καταναλωτές στο Ψευδοκράτος αντιμετώπιζε προβλήματα στην προμήθεια. 

Η κρίση καυσίμων στα Κατεχόμενα είχε ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες ως αποτέλεσμα των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών που ξέφυγαν από τον έλεγχο και των μεγάλων απωλειών στην αξία της τουρκικής λίρας. 

Οι προμηθευτές καυσίμων αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω του γεγονότος ότι το Ψευδοκράτος εισάγει από την Τουρκία σε ξένο νόμισμα και η τουρκική λίρα χρησιμοποιείται στα βόρεια του νησιού. 

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, είχε πατήσει το κουμπί για ταχύτερη αναθεώρηση των τιμών των καυσίμων τις τελευταίες ημέρες για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. 

 

Αυξήθηκαν οι Τουρκοκύπριοι  που αναζητούν εργασία στα νότια (στην ελεύθερη Κύπρο)


Λόγω των απωλειών ρεκόρ στην τουρκική λίρα και των επιπτώσεων της μεγάλης οικονομικής ύφεσης,  οι Τουρκοκύπριοι προσπαθούν να καλύψουν τις χειμερινές τους ανάγκες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. 

Στη Βόρεια Κύπρο, όπου τα ενοίκια, οι δόσεις των σπιτιών και πολλά χρέη πληρώνονται σε ξένα νομίσματα, πολλοί πολίτες έχουν αρχίσει να ονειρεύονται ένα νέο μέλλον εκτός των συνόρων της ΤΔΒΚ. Στην κορυφή της λίστας των χωρών που αναζητούν καλύτερο μέλλον και επιχειρηματικές συνθήκες βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται υπό ελληνοκυπριακό έλεγχο από το 1963. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που αντικατοπτρίζονται στον κυπριακό Τύπο, η Κυπριακή Τουρκική Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (Türk-Sen), η οποία ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για τους Τουρκοκύπριους να συνεργαστούν με συνδικάτα στη Νότια Κύπρο, έχει αρχίσει να δέχεται αιτήσεις. Αναμένεται ότι περίπου 8 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι θα απασχοληθούν μέσω του σωματείου SEK που δραστηριοποιείται στο Νότο σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές και οι τομείς των υπηρεσιών.

Η σημαντικότερη προϋπόθεση που πρέπει να αναζητηθεί στις αιτήσεις είναι το άτομο να έχει διαβατήριο ή ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Μετά την προσωπική αίτηση στο Türk-Sen, οι άνθρωποι θα κατευθυνθούν προς τα νότια και θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με ένα σωματείο στις εν λόγω περιοχές.

 Η Türk-Sen άρχισε να δέχεται αιτήσεις μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Συνδικάτο SEK, το οποίο βρίσκεται κοντά στα δεξιά και εθνικιστικά τμήματα στο νότο του νησιού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που αντικατοπτρίζονται στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που υπέβαλαν αίτηση στο Türk-Sen για δουλειά στο νότο ξεπέρασε τους 300. 


Συρρέουν οι Έλληνες για ψώνια στο βορρά


Αφ 'ετέρου,το επίσημο νόμισμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι το ευρώ, διαμορφώνεται σήμερα στις 20 τουρκικές λίρες και αυτό ώθησε τις τελευταίες εβδομάδες να συρρέουν στα βόρεια του νησιού αναζητώντας φθηνά καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Gazete Duvar

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr