Ο Ερντογάν αποκαλύπτει 5 χιλιάδες τόνους χρυσού και 280 δισεκατομμύρια δολάρια «κρυμμένα κάτω από το μαξιλάρι»


Δεκέμβριος 21, 2021. Ελλάδα.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε, το βράδυ της Δευτέρας, τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της συνεχούς πτώσης της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.

«Προσφέρουμε μια νέα οικονομική εναλλακτική στους πολίτες μας που θέλουν να αμβλύνουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας αξιολογώντας τις αποταμιεύσεις τους», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν νέα εργαλεία στο πλαίσιο του συστήματος της ελεύθερης αγοράς για τον περιορισμό στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Πρόσθεσε ότι η παρακράτηση φόρου στα μερίσματα που καταβάλλουν οι εταιρείες θα μειωθεί στο 10% και ο φόρος στις εξαγωγικές και βιομηχανικές εταιρείες θα μειωθεί κατά μία μονάδα.

Επεσήμανε ότι οι εταιρείες που δυσκολεύονται να καθορίσουν τις τιμές λόγω διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες θα λάβουν προθεσμιακές ισοτιμίες από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε την ανάγκη να κάνει το παραμικρό βήμα για να αναιρέσει την ελεύθερη οικονομία και το συναλλαγματικό σύστημα.

Εξήγησε ότι «δεν θα χρειαστεί οι πολίτες να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους από την τουρκική λίρα σε ξένα νομίσματα με το πρόσχημα ότι η ισοτιμία θα είναι υψηλότερη», επαναλαμβάνοντας τη συνέχιση του πολέμου του κατά των επιτοκίων.

«Αυτή η χώρα από εδώ και πέρα ​​δεν θα είναι παράδεισος για όσους πολλαπλασιάζουν τα χρήματά τους με τους τόκους», είπε, σημειώνοντας ότι με τη μείωση των επιτοκίων όλοι θα δουν πώς θα αρχίσει να μειώνεται ο πληθωρισμός σε λίγους μήνες.

Ο Ερντογάν απείλησε όσους εκμεταλλεύονται την κατάσταση που περνά η χώρα, λέγοντας: «Γνωρίζουμε την πονηριά όσων προσπαθούν να μαχαιρώσουν τη χώρα και το έθνος τους πισώπλατα ανοίγοντας συζητήσεις σύμφωνα με τις γραμμές του συστήματος ανταλλαγής. Τονίζοντας ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα εναντίον όσων εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες αποθησαυρίζοντας και αυξάνοντας τις τιμές.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατέληξε λέγοντας: «Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 5.000 τόνοι χρυσού και 280 δισεκατομμύρια δολάρια κρυμμένα «κάτω από το μαξιλάρι» στη χώρα μας».

Σε χαμηλό ρεκόρ έπεσε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, λόγω ανησυχιών για την οικονομική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υψηλού πληθωρισμού.

Η διολίσθηση οφείλεται στη χαλάρωση της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στο πλαίσιο του αντισυμβατικού οικονομικού προγράμματος του Ερντογάν με τα επιτόκια να μειώνονται κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, καθιστώντας την τουρκική λίρα λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές και τους αποταμιευτές.

arabic.sputniknews.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr