Σε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία οι Ουκρανές


Δεκέμβριος 25, 2021. Ελλάδα.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την υποχρεωτική θητεία για τις γυναίκες. Δημοσιεύτηκε εκτενής κατάλογος επαγγελμάτων, οι εκπρόσωποι των οποίων πρέπει να εμφανιστούν στο στρατιωτικό γραφείο εγγραφής και στράτευσης. Εγκρίθηκαν και πρόστιμα για τις διαφεύγουσες, όπως σημειώνει η εφημερίδα Izvestia.

 

Υποχρεωτική στράτευση

 

Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας εξέδωσε εντολή σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες ορισμένων ειδικοτήτων ηλικίας 18 έως 60 ετών λαμβάνουν το καθεστώς των υπόχρεων για στρατιωτική θητεία.

Μεταξύ αυτών είναι λογιστές, γραμματείς, διευθυντές, εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (δημοσιογράφοι, συντάκτες και φωτογράφοι), ταμίες, αποστολείς, διανομείς, προγραμματιστές, μάγειροι, αστυνομικοί, εφοριακοί και εισαγγελείς, χρηματιστές, οικονομολόγοι, δικηγόροι, καθώς εργαζόμενοι σε αγρούς και μασέρ. Η λίστα είναι αρκετά μεγάλη, περιλαμβάνει επίσης αρκετά σπάνιες ειδικότητες, όπως επαγγελματίες αθλητές και μελετητές της λογοτεχνίας.

Η κατηγορία των ιατρών που υπόκεινται σε στρατιωτική εγγραφή διευρύνθηκε με τις εξής ειδικότητες: οδοντίατροι, οφθαλμίατροι, κτηνίατροι, μαιευτήρες, παθολόγοι, τοξικολόγοι, επιδημιολόγοι, φαρμακοποιοί, φαρμακοποιοί .

Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσες τέτοιες Ουκρανές ζουν στη χώρα, αλλά μπορούμε να μιλήσουμε για εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες.

 

Από τον Ιανουάριο η εγγραφή στον ουκρανικό στρατό

 


Τον κατάλογο των πολιτικών επαγγελμάτων που υπόκεινται σε στρατιωτική εγγραφή έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας το βράδυ της 22ας Δεκεμβρίου. 

Οι αρχές της χώρας δεν έδωσαν αμέσως εξηγήσεις για το τι πρέπει να κάνουν για τις Ουκρανές που βρέθηκαν στη λίστα. Η αβεβαιότητα προκάλεσε εντάσεις, ώστε στις 23 Δεκεμβρίου εκπρόσωποι του υπουργείου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, όπου έδωσαν λεπτομέρειες.

Η στρατιωτική εγγραφή για τις γυναίκες θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει όλο το 2022. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Ουκρανές που υπόκεινται σε εγγραφή υποχρεούνται να εμφανιστούν στα στρατολογικά γραφεία και στράτευσης στον τόπο εγγραφής τους με το κατάλληλο πακέτο εγγράφων.

Κατά την εγγραφή θα λαμβάνεται υπόψη η ηλικία και η κατάσταση της υγείας. Οι Ουκρανές που έχουν περάσει από ιατρική εξέταση θα λάβουν εγγεγραμμένο πιστοποιητικό και θα εγγραφούν στην εφεδρεία του στρατού.

Στις αρχές του 2021, μετά την ψήφιση του αντίστοιχου προεδρικού νόμου , έγιναν αυστηρότεροι οι όροι για στρατιωτική εγγραφή στην Ουκρανία.

Ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να συνάψει σύμβαση εργασίας με πολίτες εάν πρέπει να έχουν, αλλά δεν διαθέτουν, πιστοποιητικό στρατιωτικής εγγραφής.

Izvestia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr