Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία


Δεκέμβριος 18, 2021. Ελλάδα.

Ο στρατηγός των ΗΠΑ  Τοντ Γουόλτερς, Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής για την Ευρώπη (Saceur), πρότεινε την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία με 1.500 στρατιώτες, δημοσιεύει η Agenzia Nova.

Σύμφωνα με φήμες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό  «Der Spiegel»,  ο Γουόλτερς θα ήθελε να επεκτείνει την αποστολή «Enhanced Forward Presence», που ήδη λειτουργεί στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, στις δύο βαλκανικές χώρες. 

Με όλα όσα προκύπτουν, θα ήταν μια περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ με στόχο τον περιορισμό μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. 

Ο Γουόλτερς τόνισε ότι η επέκταση της αποστολής του ΝΑΤΟ δεν θα ήταν πρόκληση προς τη Μόσχα, αλλά μάλλον μια διαβεβαίωση για τα συμμαχικά έθνη της περιοχής. 

Επιπλέον, αυτό το μέτρο δεν θα παραβίαζε τον λεγόμενο «Νόμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας», που απαγορεύει τη μόνιμη εγκατάσταση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική πλευρά.

 Για το λόγο αυτό τα στρατεύματα που αναπτύσσονται στις χώρες της Βαλτικής δεν είναι μόνιμα, αλλά λειτουργούν ακολουθώντας συνεχείς δραστηριότητες εκ περιτροπής.

 Επισήμως, το ΝΑΤΟ δεν ήθελε να επιβεβαιώσει αυτές τις εσωτερικές διαβουλεύσεις για την επέκταση της αποστολής στην ανατολική πλευρά, αλλά διπλωματικές πηγές στο γερμανικό περιοδικό διευκρινίζουν ότι το θέμα θα μπορούσε πιθανότατα να αναδειχθεί στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Άμυνας. 

Ο Οάνα Λονγκέσκου, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δεν απάντησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις του «Der Spiegel» για το θέμα, δηλώνοντας απλώς ότι η Συμμαχία θα παραμείνει  σε «επαγρύπνηση» και θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των εταίρων από οποιαδήποτε απειλή. 

«Η απροθυμία να γίνουν επίσημες δηλώσεις είναι κατανοητή, γιατί η πρόταση του Γουόλτερς θα μπορούσε να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ελπίζουμε», είπε χαρακτηριστικά.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr